Četvrtak 07.02.2019.
17:06
b92.net, Vestionline

"Severna Makedonija upropastila plan Rusije"

EPA/Sergey Dolzhenko
Predsednik Ukrajine Petro Porošenko

Kako prenosi ukrajinska novinska agencija Unijan, Porošenko je rekao i da je Rusija pokušala da spreči ulazak Severne Makedonije u NATO.

Agencija navodi da je ukrajinski predsednik to izjavio tokom zasedanja Vrhovne rade a pre glasanja o zakonu o izmenama i dopunama Ustava Ukrajine u vezi sa načinom sticanja punopravnog članstva Ukrajine u Evropsku uniju i NATO. 

Dodaje se da je 6. februara u Briselu potpisan protokol o pristupanju Severne Makedonije u NATO i da će ta balkanska država uskoro postati 30. članica Alijanse. 

- Put Severne Makedonije bio je veoma težak, ali je ta zemlja pokazala jedinstvo i srušila je ruski plan kojim je Rusija pokušala da zaustavi ovaj izuzetno važan korak u pravcu jačanja sigurnosti u Evropi. Vrata NATO-a su postala otvorena za 30. zemlju - rekao je Porošenko.

Podsetimo, Protokol o pristupanju Makedonije NATO potpisan je u sredu u sedištu zapadne vojne alijanse u Briselu. Protokol su potpisali ambasadori 29 zemalja članica u prisustvu ministra spoljnih poslova Makedonije Nikole Dimitrova i generalnog sekretara NATO Jensa Stoltenberga. 

Po potpisivanju Pristupnog protokola, Makedonija će učestvovati sastancima NATO bez prava glasa, a punopravna članica postaće kada svih 29 zemalja Alijanse u parlamentima ratifikuju protokol. Prespanskim dogovorom je predviđeno da to prvo uradi Grčka, što je najavljeno za 8. februar. 

Sedam dana nakon što Grčka ratifikuje Protokol, Makedonija će formalno promeniti ime u Severna Makedonija. 

Uobičajeno ja da proces pristupanja u NATO traje oko 18 meseci, ali prema najavama iz sedišta Alijanse koje su preneli makedonski mediji, Severna Makedonija može da očekuje punopravno članstvo u junu.

2024 © - Vesti online