Četvrtak 07.02.2019.
19:00
J. Arsenović - Vesti

Albanci nacrtali novu granicu

commons.wikimedia.org/Hedman
Bujanovac

Albanski portal Tetova1 navodi da sporazum predviđa da se Preševo do Klenike pripoji Kosovu, dok bi Bujanovac i Kosovska Mitrovica dobili poseban status kao distrikt. Kosovu bi bilo pridruženo i šest od osam sela opštine Medveđa. S druge strane, Zvečan, Zubin Potok i Leposavić ušli bi u sastav centralne Srbije.

Kao dopuna se navodi da bi granica bila u Biljači ukoliko bi Mitrovica i Bujanovac imali specijalni status. Međutim, ukoliko bi Mitrovica ostala u Srbiji, a Bujanovac bio predat Kosovu, granica bi bila u Ristovcu.

Tetova 1 navodi da će koridor 10 biti proglašen međunarodnim. Jezero Gazivode i Trepča biće privatizovani na 99 godina sa stranim kapitalom i imaće specijalan status. Srpske crkve dobijaju nezavisnost i eksteritorijalnost poput Hilandara na Atosu u Grčkoj. Takođe, da nema potraživanja ratne odštete, a Srbija će priznati otcepljenu pokrajinu pod imenom Kosovo.

Finale procesa bi se dogodilo u Vašingtonu, 12. juna ove godine, potpisivanjem Sporazuma o prijateljstvu Kosova i Srbije.

Albanski portal tvrdi da su plan razgraničenja dogovarali predsednik Srbije Aleksandar Vučić i Hašim Tači, te da donosi gubitak suverenosti Kosova na više od 20 odsto teritorije. Na drugoj strani, srpski komentatori na društvenim mrežama ukazuju na to da je reč o "izdaji i kapitulaciji" režima u Beogradu.

Oni posebno ističu da distrikt ne podrazumeva eksteritorijalnost i navode da je Sveta Gora deo suverene teritorije Grčke, a da Koridor 10 ne sme da ide u strane ruke, jer je strateški najvažnija saobraćajnica Srbije.

Povodom objave ovih tačaka, portparolka Vlade Kosova Donjeta Gaši izjavila je da je reč o propagandi, da ovo nije zvaničan dokument i da nijedan sporazum nije potpisan.

Međutim, Hašim Tači je na zasedanju Saveta za međunarodne odnose u Vašingtonu pre dva dana rekao da je mala korekcija granice prihvatljiva cena za konačni mirovni sporazum.
On je naglasio da su "jezero Gazivode, Mitrovica i Trepča resursi o kojima se ne pregovara".

Mandat NATO 33 godine

Tetova 1 navodi da bi po ovom sporazumu snage NATO imale mandat od 33 godine. Pritom, srpska baza Cepotin, u blizini Bujanovca, postala bi deo Kosova. Bondstil bi bio vojna baza, dok bi u Albaniji bila mornarička u Vlori, a u Kučevu vazduhoplovna.

2024 © - Vesti online