Petak 08.02.2019.
04:00
Ž. Marković - Vesti

Čaršija u duhu starih vremena

TO Negotin
Veselo i po snegu: U Knez Mihailovu ulicu se slilo mnogo ljudi

Kiša i susnežica nisu pokvarili praznični dekor u centru Negotina, a nisu ni sprečili brojnu publiku da se okupi oko tridesetak tezgi, na koje su članovi negotinskih udruženja i zanatlije izneli slatka i slana posluženja.

Točilo se kuvano vino i rakija, služene su pihtije i ostali kulinarski specijaliteti. Bilo je ušećerenih jabuka, slatkih mekika, liciderskih srca i svega što se na čaršiji uobičajeno nudi.

Za dobro raspoloženje pobrinuli su se trubači Duvačkog orkestra "Hajduk Veljko" pod upravom Braneta Jovanovića. Pod snežnim pahuljama i mestimično jakoj kiši igralo se i kolo kojim su učesnici potvrdili radost učešća u još jednom zimskom saborovanju Krajinaca.

Ipak, prvi put u tradiciji organizovanja sada već omiljene manifestacije Krajinaca glavni deo zabavnog programa u poslednjem trenutku, umesto na postavljenoj bini na otvorenom, preseljen u zatvoreni prostor bioskopa Krajina. Na taj korak organizatori su se odlučili, pre svega zbog starosti učesnika programa, a najveći broj njih su bili đaci osnovci.

TO Negotin
Saša T. Grujuć, etno-grupa Klasje i učiteljica OŠ "Vuk Karadžić"

Ove godine najmlađi su imali noseću ulogu u umetničkom programu. Ideju da i na ovaj način promovišu dečje stvaralaštvo svojim učešćem su podržale tri gradske osnovne škole: "Vuk Karadžić", "Vera Radosavljević" i "Branko Radičević".

Svaka od škola, opredelila se za neku od muzičkih tačaka, uz obavezne recitale koji ilustruju tvrdnju da mladi vole svoj rodni grad i često mu se, biranim rečima, kroz poeziju obraćaju.

Svakom od učesnika muzičkog programa pripalo je licidersko srce, zaštitni znaK Vesele čaršije kojim su organizatori izrazili zahvalnost za učešće i podršku ovogodišnjem saborovanju.

TO Negotin
Profesor Ružica Rajković (prva sleva) i Vokalni sastav Umetničke škole "Stevan Mokranjac"

Procvat u Miloševoj Srbiji

Sanja Radosavljević, pedagog Muzeja Krajine, ovogodišnji hroničar, podsetila je na vreme nastanka Negotina, koji se prvi put pominje u turskim popisnim tefterima 16. veka, kao selo bez trgovačke čaršije. Ona je nastala dva veka kasnije, kada je Negotin poprimio karakteristike varoši.

- Najznačajnija etapa razvoja čaršije započinje priključenjem Negotina Miloševoj Srbiji. Na osnovu popisa imanja zanatlija u čaršiji je do 1858. bilo 20 vrsta zanata u 47 dućana i radionica, da bi 50 godina kasnije u čaršiji radilo 257 majstora raspoređenih u 27 zanata i više od 60 zanatlijskih radnji i dućana. Bilo je tu kožuhara, obućara, pekara, mesara, kovača-bravara, potkivača, mumdžija, stolara, bojadžija, zidara, grnčara, kujundžija - nabrajala je Sanja Radosavljević.

Međutim, čaršija nije bila samo trgovačko-zanatska. U njoj je bio i Dom zanatlija u kome je bio smešten Zanatski esnaf i Zanatlijsko pevačko društvo Krajina, ali bilo je tu i kafana, mehana, bifea i rakidžinica, koje su činile da čaršija bude puna veselja, pesme, stecište ljubitelja dobrog jela i pića.

TO Negotin
Merlina Selenić (levo) na štandu Rogljevskih pivnica

Oživela sećanja

Opština Negotin je i ove godine bila pokrovitelj Vesele čaršije. Otvarajući manifestaciju Merlina Selenić, zamenica predsednika opštine je između ostalog rekla:

- Drago mi je što smo u prilici da se družimo u danu kada negotinska čaršija poprimi duh starih vremena. Vesela čaršija oživi sećanja na naše sugrađane koji su u minulim vremenima učinili da naša varoš poprimi izgled prave gospodske. Drago mi je što je Vesela čaršija postala tradicionalna i nadam se da će u narednim godinama privući još veći broj posetilaca.

Nestali dućani i mehane

Nekadašnja stara čaršija, imala je poseban duh, ali pred naletom vremena nestali su dućani i mehane zajedno sa vlasnicima odnoseći čitavu jednu prošlost i tradiciju. Manifestacijom Vesela čaršija organizatori su želeli da ožive uspomenu, sačuvaju priče koje su dale pečat tom vremenu, na život i ambijent koji je vladao u jednom drugačijem Negotinu.

TO Negotin
Dobri domaćini: U kotliću se krčkalo
2024 © - Vesti online