Četvrtak 07.02.2019.
19:15
Z. Mirković - Vesti

Mnoga srca uz heroje s Kosmeta

Z. Mirković
Za olakšanje muka: Predaja pomoći

O tim porodicama, o njihovom neopisivo teškom životu, veoma emotivno su govorile novinarka Dragana Zečević i Ljiljana Perović humanitarni radnik iz Zubinog Potoka. Tužno je bilo slušati gošće sa Kosova i Metohije i gledati video-snimke o teškom životu onih koji su ostali sami, bez komšija Srba, bez uslova za život, bolesni i zarobljeni u svojim dvorištima.

Prikupljeni novac je predat Ljiljani Perović.

Vesna Jovanić Klinger, predsednica udruženja Fokus i koordinator brojnih humanitarnih aktivnosti ovog udruženja, pripremila je i vodila program i njene reči su pogodile sve prisutne.

- Sve naše želje mogu se sažeti u jedno, da pravda pobedi nepravdu, da radost proguta žalost i svetlost razagna tamu. Da mržnja i zloba nestanu iz srca, baš kao što je večeras u srcima okupljenih bilo dobrote i brige za naše ljude koji u nehumanim uslovima žive na Kosovu i Metohiji.

Posle ovih reči Vesna Jovanić Klinger je najavila nastup mladih članova KUD Srbija iz Beča pod umetničkim rukovodstvom Zlatka - Zajka Miladinovića, koji su pesmom i igrom još više podigli emocionalni naboj, a nastavila Ana Ostojić sjajnim izvođenjem pesme "Sini žarko sunce sa Kosova".

Z. Mirković
Mališani KUD Srbija

Zatim je Zorica Đuđić Mitić odrecitovala svoju pesmu "Žuta kuća" i mnogima izmamila suze u očima.

Među gostima su bili Goran Bradić, zamenik ambasadora Srbije u Beču, sveštenik Jovan Govedarica, akademik Volfgang Rorbah, operska primadona Olivera Miljković.

Bradić je istakao da su Srbi koji danas žive na Kosovu i Metohiji naši heroji, jer su potpuno obespravljeni, bez ikakvih ljudskih sloboda i elementarne slobode kretanja.

- Dok njih bude i Kosovo će biti srpsko. Koliko im je teško govori i podatak da je nekad u Prištini živelo čak 40.000 Srba, a danas ih nema ni 40 - rekao je Bradić.

Rorbah: Sve više sam Srbin

Profesor Volfgang Rorbah je istakao da je po majci Srbin, a po ocu Austrijanac i da, kako godine prolaze, gledajući kakve sve muke preživljava srpski narod i sam se sve više oseća Srbinom. Te njegove reči su propraćene velikim aplauzom.

Dijaspora jedinstvom da pomogne

Mirel Tomas, predsednica "Bečkih poeta" i Nevena Džaja istakle su da je bitno jedinstvo Srba u dijaspori kako bi što više pomogli našem narodu na Kosovu i Metohiji.

Puno emocija

U nastavku programa Zorica Vitomirov je odrecitovala svoju pesmu" Golub mira poruku nosi svima", a maestro Moša Šišić sa prijateljima odsvirao "Tamo daleko" i "Svilen konac".

Velibor Antanasijević, član udruženja Bečke poete je sa puno emocija odrecitovao pesmu "Nostalgija", baš kao što su i profesor Miljan Zarić i njegov učenik Željko Sekulić na harmonikama odsvirali splet kosovskih kompozicija i Malina Marina Janković odrecitovala svoju novu pesmu "Kako".

2024 © - Vesti online