Četvrtak 07.02.2019.
12:17
Vestionline, blic.rs

Tramp: ID će sledeće nedelje izgubiti svu teritoriju

EPA/Michael Reynolds
Donald Tramp

On je predstavnicima 79 zemalja koalicije koja se bori protiv Islamske države rekao da bi uskoro trebalo i zvanično da bude saopšteno da koalicija kontroliše sto odsto takozvanog kalifata i da bi to moglo da se dogodi verovatno sledeće nedelje.

Tramp je dodao da militanti pod kontrolom drže samo mali procenat teritorije koju su nekad nazivali kalifatom, javio je AP.

Američki zvaničnici su u poslednjih nekoliko nedelja izjavljivali da je Islamska država izgubila 99,5 odsto teritorije i da pod kontrolom drži manje od pet kilometara kvadratnih u selima u dolini reke Eufrat. Međutim, postoji strah da će povlačenje vojske SAD ugroziti ostvarene uspehe.

Tramp je tokom sastanka rekao da je odlučan da povuče vojsku i pozvao druge zemlje da odrade svoj deo u borbi protiv terorizma.

Visoki vojni zvaničnici tvrdili su da bi se ostatak militanata Islamske države mogao pregrupisati i da ostaju pretnja u tom području.

Državni sekretar SAD Majkl Pompeo izjavio je da plan povlačenja neće promeniti misiju, već samo taktiku protiv grupe koju i dalje treba smatrati pretnjom. Takozvane "spavajuće ćelije" militanata Islamske države još vrše ubistva u oslobođenim delovima Sirije i Iraka, postavljaju kontrolne punktove i dele propagandni materijal, te se smatra da pripremaju teren za novi uspon grupe nakon povlačenja vojske SAD.

U jučerašnjem izveštaju UN navodi se da ekstremisti Islamske države i dalje predstavljaju glavnu međunarodnu bezbednosnu pretnju, koja poseduje i najbolje resurse.

- Borci Islamske države ostaju pod intenzivnim vojnim pritiskom u svom uporištu u istočnoj Siriji, ali su već pokazali rešenost da se odupru, kao i sposobnost da izvrše kontranapad - ističe se u saopštenju.

Direktor Sirijske opservatorije za ljudska prava Rami Abdulrahman izjavio je da se u planinama i pećinama u Siriji još nalazi između 4.000 i 5.000 militanata Islamske države.

2024 © - Vesti online