Petak 06.08.2010.
00:26
Vestionline

Snage UN u Iraku do 2011.

Savet bezbednosti je u rezoluciji pozvao Irak da reši sva otvorena pitanja u vezi sa Kuvajtom, programom nafta za hranu i razoružanjem, da bi UN mogle da ukinu sankcije i druge rezolucije usvojene posle iračke invazije na Kuvajt 1990.


Ambasador Iraka u UN Hamid al-Bajati rekao je Savetu u sredu da je ukidanje teških rezolucija Saveta bezbednosti najvažnije pitanje sa kojim se njegova zemlja suočava, prenela je američka novinska agencija Asošijejted pres (AP).


Irak je obavezan da plati ratnu odštetu Kuvajtu zbog invazije koju je izvršio na tu zemlju u avgustu 1990. i do tada mu je zabranjen uvoz određenih proizvoda, pre svega nekih hemikalija.


Program UN nafta za hranu sprovođen je od 1996. do 2003, sa ciljem da se pomogne narodu Iraka pogođenog međunarodnim ekonomskim sankcijama. Programom je bilo predviđeno da novac od kontrolisane prodaje nafte Irak mora isključivo da koristi za nabavku hrane i lekova, ali je po njegovom okončanju bilo optužbi za korupciju i zloupotrebu fondova.


Savet bezbednosti je u sredu, takođe, pozvao Irak da što pre formira novu vladu, bez koje je pet meseci posle parlamentarnih izbora.

2024 © - Vesti online