Sreda 06.02.2019.
17:57
Vestionline

Skot sa Brnabićevom: Kontinuirano pozivamo Prištinu da ukine takse

EPA/HAYOUNG JEON
Ana Brnabić

Brnabić je istakla da je poseta SAD uverila da postoji veliki potencijal za proširenje saradnje na polju obrazovanja i nauke i inovacija u poljoprivredi. 

Kao dobar primer navela je rezultate dogovora sa predstavnicima kompanije NCR, koja godinama posluje u Srbiji, o izgradnji kampusa u Beogradu i proširenju poslovanja u našoj zemlji. 

Naglasila je da je izuzetno važno da su investitori poput NCR zadovoljni poslovanjem u Srbiji i spremni za saradnju sa obrazovnim institucijama jer se, kako je navela, reforma ekonomije zasniva na znanju i inovacijama.

U razgovoru je bilo reči i o situaciji na Kosovu i Metohiji, pri čemu je premijerka naglasila da je neophodno da Priština ukine takse kojima se krše odredbe CEFTA, kako bi se nastavio Briselski dijalog i traženje kompromisnog rešenja, a ambasador Skot je podsetio da Sjedinjene Američke Države kontinuirano pozivaju vlasti u Prištini da ukinu takse na robu iz Srbije naglašavajući da su one prepreka dijalogu. 

On je dodao da SAD podržavaju napore Beograda da normalizuje odnose sa Prištinom i da su spremne da pomognu u postizanju održivog rešenja, koje bi omogućilo stabilnost i napredak celog regiona.

2024 © - Vesti online