Utorak 05.02.2019.
16:01
Vestionline

Izveštaj o Kosovu dostavljen ambasadorima članica SB UN

N. Đurović
 

On je zbog toga pozvao lidere obe strane da se uzdrže od poteza koji bi mogli dodatno ugroziti stanje na terenu, preneo je RTS. Dodaje se i da je nastavljena istraga o nelegalnoj trgovini ljudskim organima na Kosovu, a održavanje sednice Saveta bezbednosti o Kosovu još je neizvesno, zbog protivljenja zapadnih zemalja. 

"Tenzije između Beograda i Prištine nastavile su da rastu i negativno utiču na mogućnost produktivnog dijaloga", navodi se u novom, tromesečnom izveštaju, šefa UN o stanju na Kosovu. 

Gutereš je kao najveći problem u odnosima Beograda i Prištine naveo taksu od 100 odsto na proizvode iz Srbije i Buh, koju su u novembru uvele kosovske vlasti. 

Generalni sekretar UN je, istovremeno, upozorio lidere dve strane da izbegavaju poteze koji bi mogli voditi dodatnom dizanju tenzija, kao i da pomirljivim potezima traže način za napredak u dijalogu koji se vodi uz posredovanje Evropske unije. 

Novi izveštaj šefa UN o Kosovu dostavljen je ambasadorima članica Saveta bezbednosti u trenutku kada još uvek nije poznato da li će najmoćnije telo svetske organizacije uopšte u februaru raspravljati o tom pitanju, pošto se održavanju posebne sednice o Kosovu protivi čitav niz zapadnih država. 

SAD, Velika Britanija i Francuska smatraju da, s obzirom na stanje na terenu, nema potrebe da se o Kosovu raspravlja četiri puta godišnje. Istovremeno, predstavnici kosovskih institucija, uz podršku SAD i Britanije, u nekoliko su navrata zatražili da se preispita uloga UNMIK-a. Tim inicijativama se protive Rusija i Kina. 

Gutereš je, takođe, naveo da je taksa na proizvode iz Srbije i BiH uvedena neposredno pošto je propao pokušaj Kosova da obezbedi članstvo u Interpolu. 

Ujedinjene nacije navode i da je su se u protekla tri meseca na Kosova vratile 93 osobe, uključujući trideset dvoje Srba. 

"Od 2000. godine, 28.111 raseljenih osoba (11.945 Srba, 7.577 Egipćana i Aškalija, 3.925 Roma, 1.875 Bošnjaka, 1.464 Goranaca, 1.281 Albanaca, 21 Crnogorac, 19 Turaka i četvoro Hrvata) je pronašlo trajno rešenje na Kosovu", navode Ujedinjene nacije, ističući da se širom Balkana nalazi još 69.627 raseljenih lica sa Kosova kojima je potrebna pomoć. 

U delu koji se odnosi na aktivnosti EU na Kosovu, navodi se da je Specijalno tužilaštvo nastavilo istragu o "nehumanom tretmanu ljudi i ilegalnoj trgovini ljudskim organima na Kosovu", kao i da su počela saslušanja bivših visokorangriranih pripadnika Oslobodilačke vojske Kosova.

2024 © - Vesti online