Utorak 05.02.2019.
15:45
Vestionline

Biber: Priština zna da Amerika nema strpljenja

EPA//Valdrin Xhemaj
 

"Ne bi trebalo odmah angažovati SAD ili Rusiju"

Biber ima utisak da se trenutno vode neformalni pregovori oko KiM, iza zatvorenih vrata, a u koje su, osim Beograda i Prištine, uljkučeni i drugi akteri, poput Albanije. Kako kaže, javnost o tome nije dovoljno upućena što, smatra Biber, nije dobar znak.

- Što se više u tajnosti razmatra o tako bitnim pitanjima biće teže da se dogovor sprovede u realnosti i da se javnost i u Srbiji i na Kosovu ubedi da je to dobro rešenje - ukazuje analitičar.

Biber EU i dalje vidi kao ključnog faktora koji može uspešno da okonča pregovore bez obzira što je, kako kaže, EU ''izgubila kontrolu'' nad tim procesom. Na pitanje o tome kako bi trebalo da izgleda novi format pregovora, Biber navodi da bi ceo proces trebalo da ''ima nekoliko stepena''.

- Dijalog treba da se nastavi u okviru EU, ne verujem da bi bilo konstruktivno da se SAD ili Rusija odmah angažuju, ali ih treba uključiti u rešavanje pitanja kao što su članstvo Kosova u UN, jer se bez njihove saglasnosti to ne može rešiti' - uveren je Biber.

"Ruski interes je priznanje Krima, a ne Kosovo"

U ovom trenutku ne vidi spremnost Rusije da se angažuje oko pitanja Kosova jer je Rusiji, kaže, sada u interesu priznanje Krima, a to je nešto što zapadne zemlje neće prihvatiti. Biber, takođe, smatra da ne treba očekivati ni strateško angažovanje SAD jer Trampova administracija, prema njegovim rečima, nema interesovanja ni kapaciteta da se uključi.

- Ne verujem da SAD imaju dugoročni plan o rešavanju kosovskog problema,  Donald Tramp i pojedinci oko njega žele dil koji bi mogli da prodaju kao kratkoročni uspeh svojim glasačima, ne verujem da im je bitan sadržaj tog dogovora - rekao je analitičar.

Govoreći o ponašanju Prištine koja se oglušila o preporuku SAD da ukine takse na robu iz centralne Srbije, Biber napominje da je takvo ponašanje rezultat unutrašnjih političkih tenzija na Kosovu, ali i slabije pozicije SAD.

- Priština zna da SAD nemaju strpljenja i da će se okrenuti drugim problemima, nemaju taj pritisak SAD - kaže Biber.

On ističe da Beograd i Priština nisu spremni da vode ''dobronamerne pregovore'' i kritikuje obe strane da su u poslednje dve godine podizale tenzije u odnosima umesto da, poputa vlada Grčke i Makedonije grade, kako kaže, međusobno poverenje i razvijaju dijalog.

2024 © - Vesti online