Utorak 05.02.2019.
15:07
K. Marković - Vesti

U čast prosvetitelja i značajnih jubileja

K. Marković
Tradicija: Molitva pred slavski ručak i obred sečenja slavskog kolača

Svečana proslava hramovne slave počela je svetom arhijerejskom liturgijom, koju je predvodio episkop australijsko-novozelandski Siluan, uz sasluživanje protonamesnika Vladislava Šipovca Lazara, jereja Dejana Miloševića, protođakona Miodraga Tomića i drugih predstavnika srpske crkve iz Viktorije.

Tradicionalno, nakon litije sa trokratnim ophodom oko hrama, započeo je i svečani čin sečenja slavskog kolača a domaćin ovogodišnje slave bio je Momčilo Glogovac sa suprugom i njihovom petoricom sinova. Domaćin naredne slave biće predsednik crkvene opštine Samojko Mirković.

K. Marković
Trokratni ophod oko hrama: Episkom Siluan i vernici u litiji

U prepunom hramu episkop Siluan obratio se vernom narodu besedom o liku i delu Svetog Save. Podsetio je na osnivanje prve srpske parohije Sveti Sava davne 1951. godine, kao i na jubilej 70-godišnjicu od organizovanog crkvenog života Srba u Australiji.

- Ovaj hram u kome se nalazimo, istorijski je započeo put svoj kao parohija Svetoga Save, koja je želela da se organizuje i oformi i postane crkveno-školska opština u koju će dolaziti narod srpski, u koji će se sabirati zajedno sa svojom decom. Okupljati da obeleži najsvetlije praznike svoje svete crkve a isto tako najuzvišeniju slavu svoga naroda - slavu i ime koje danas slavimo, prvog arhiepiskopa i episkopa srpskog Svetog Save - rekao je, između ostalog, episkop Siluan.

K. Marković
Za uspomenu: episkop sa sveštenikom Vladislavom Šipovcem i folklorašima Avale

Vernike je podsetio na vreme kada je 1948. godine u Australiju došao sveštenik Svetozar Sekulić i započeo svešteničku misiju na osnivanju verskog života. Prvi čovek srpske crkve na Petom kontinentu se posebno osvrnuo na veliki trud koji su sveštenici i parohijani tokom decenija uložili u izgradnju hrama Svetog Save u Grinzborou, čije je se nekada sedište nalazilo u naselju Karlton. 

- U ovom svetom hramu mnogi sveštenici su se trudili i radili, pogotovo otac Dragomir Šipovac, koji je ovde sa svojom porodicom uložio sav svoj život i postao primer svom narodu kako čovek treba da bude pravi svetosavac i pravi ljubitelj svoga naroda, njegove kulture, negove svetinje, njegove svete vere - rekao je episkop Siluan i podsetio:

- Ove godine slavimo i jedan naš jubilej, lokalni u Australiji i Novom Zelandu, 70 godina kako smo se kao srpski narod ovde organizovali, crkveno organizovali da imamo svoju svoju crkveno-školsku opštini i prvu bogomolju.

K. Marković
Svetosavska akademija: Đaci srpske škole

Nagrađene i članice Ognjene Marije

Tokom ručka episkop Siluan je zaslužnim članovima crkvene opštine Sveti Sava uručio više vrednih nagrada. Zahvalnice za doprinos u radu Crkvene opštine Sveti Sava uručene su Jovi Dragiću, Jovi Živaku, Božidaru Živaku, Rodoljubu Bucalu, Vlajku Bošnjaku, Nikoli Đukiću, Bori Staševiću i Zoranu Mirkoviću.

Arhijerejskim gramatama njegovog preosveštenstva vladike Siliana nagradjeni su Kolo srpskih sestara Ognjena Marija, Ljubinka Sedlarević i Folklorna grupa Avala. 

K. Marković
Nagrađene: Članice Kola srpskih sestara Ognjena Marija dobile su gramatu vladike Siluana
2024 © - Vesti online