Sreda 06.02.2019.
05:30
lepotaizdravlje.rs

Zašto ne smete ignorisati upalu sinusa

pixabay
 

Akutni sinusitis najčešće je uzrokovan prehladom, dok su ostali uzročnici bakterije, alergije i gljivične infekcije. Ovaj problem možete prepoznati po otežanom disanju, otečenom licu i području oko očiju, a može se javiti i glavobolja u čeonom delu glave.

Nos koji curi u kombinaciji sa bolom i osećajem pritiska može biti indikator sinusitisa, stanja izazvanog upaljenim i otečenim sinusima. Ovaj bol se uglavnom pojača kada se osoba nagne glavom prema dole, a ako traje duže od 3 dana i uz to dobijete temperaturu, potrebno je da se obradite lekaru.

Ako se ovakva upala ne izleči kako treba, postoji mogućnost da se ponavlja. Ako se pojavi više od 4 puta godišnje ili traje oko 3 meseca, sinusitis je definisan kao hroničan. Prvi simptomi sinusitisa su nosni kanali koje je zapušila sluz. U vlažnim nosnim kanalima, u kojima nema dovoljno vazduha lako se razvijaju bakterije koje su uzročnici ove bolesti, i mogu dovesti do upale.

Ovo stanje može biti izazvano infekcijom, ali i nosnim abnormalnostima, poput devijacije, izraslina na nosu ili nepravilnog oblika nosne šupljine.

Potrebno je pratiti svoje stanje i adekvatno ga lečiti uz konsultaciju lekara, jer je konstantna glavobolja uz otežano disanje dobro poznat neprijatelj na putu da normalno funkcionišemo u toku jednog dana.

2024 © - Vesti online