Sreda 06.02.2019.
01:30
b92.net, Vestionline

Veliko otkriće: Mlečni put ipak nije ravan?

pixabay.com
 

Po prvi put su naučnici tačno mapirali našu galaksiju kako bi videli njen pravi oblik, prenosi Independent. 

Druge galaksije smo, dodaje Independent, detaljno izmerili, a izmeriti našu je bio ogroman izazov. Astronomi objašnjavaju da je to kao da pokušavate da odredite oblik sopstvene države dok stojite svom u dvorištu. 

- Uglavnom smo spiralne galaksije doživljavali kao ravne, poput Andromede, koju možemo da vidimo kroz teleskop - rekao je professor Ričard de Grijs, kooautor studije i astronom. 

U ovom istraživanju analizirano je 1339 zvezda kako bi otkrili pravi oblik galaksije i uočili da se zvezdani disk savija prema gore kako se približavamo njegovim krajevima. 

Nekom dalekom posmatraču naša galaksija bi izgledala kao disk zvezda koje orbitiraju oko gustog središta. Ali na krajevima je uticaj gravitacije slabiji i taj disk sličniji je slovu "S". Novo istraživanje pokazuje da je za iskrivljeni oblik galaksije zaslužna i snažna rotacijska sila masivnog unutrašnjeg diska. 

Inače, astronomi su i ranije uočili galaksije sličnog oblika sa zakrivljenim krajevima, ali do sada nismo znali da Mlečni put pripada njima.

2024 © - Vesti online