Sreda 06.02.2019.
02:00
Đ. Janković - Vesti

Kad Muhamed postane Mihailo

Đ. Janković
Ispunjen i slobodan: Muhamed

U lozničkoj Crkvi Pokrova Presvete Bogorodice krstio ga je 24. januara, na praznik Prepodobnog Mihaila, sveštenik Miloš Petrović i od toga dana Muhamed je dobio ime po svecu.

Prema njegovim rečima, još dok je živeo u Iranu interesovala ga je pravoslavna vera i duhovno je želeo da postane pravoslavac. Kad je pre sedam meseci stigao u Banju Koviljaču najpre je posetio tamošnju crkvu, a čim je objasnio šta želi, uputili su ga lozničkom svešteniku Milošu Petroviću koji dobro zna engleski.

- Dugo sam razgovarao o pravoslavlju sa sveštenikom Milošem. Imao sam milion pitanja o veri, a on mi je sve strpljivo objašnjavao. Posle svega toga bio sam još čvršći u nameri da prihvatim pravoslavlje kao svoju veru i pre nekoliko dana sam kršten. Sada se osećam ispunjeno i slobodno, našao sam svoj put - kaže Mihailo koji je po obrazovanju arheolog.

On je u Srbiju došao sa suprugom Atusom, a za koji mesec treba da postanu roditelji. Plan je bio da zajedno pređu u pravoslavlje, ali je ona zbog zdravstvenih problema morala da ode u Beograd. Odlučili su da se on krsti, a ubrzo će i ona to učiniti. Mihailo je podneo zahtev i ušao u proces za dobijanje azila jer želi da ostane sa porodicom u Srbiji i nada se pozitivnom ishodu.

- Srbija mi se mnogo sviđa, ljudi su tako prijatni i gostoprimljivi. Ovde osećam da sam slobodan, osećam Srbiju kao prijateljsku zemlju, kao pravo mesto za ostanak i spokojan život. Učim srpski, govorim ga još uvek samo malo, i želim da ovde budem od koristi, da radim i doprinesem Srbiji. Hoću li ostati u Loznici, ili nekom drugom mestu još nisam odlučio, ali verujem da će, bez obzira na to gde se skućim, biti dobro - kaže čovek koji želi da mu Srbija postane nova domovina.

U lozničkoj crkvi ovo je prvi slučaj da Iranac pređe u pravoslavlje, ali nije isključeno da još neko pođe Mihailovim stopama ukoliko je rešen da krov nad glavom nađe u zemlji Srbiji i da ubuduće ispred ikone lomi slavski kolač i pali sveću. Kao što će to ubuduće činiti ovaj arheolog.

Đ. Janković
Detalj sa krštenja u Loznici

Kum Slaviša

Mihailo kaže da su mu prijatelji čestitali što je postao pravoslavac i da će, kako je određeno posle krštenja, ubuduće 10. decembra slaviti krsnu slavu, a to je Sveti Jakov Persijanac.
Inače, na molbu lozničkog sveštenika Miloša krstio ga je Lozničanin Slaviša Miletić, a Mihailo kaže da će taj dobri čovek biti kum i njegovoj supruzi i detetu koje treba da se rodi ovoga leta.




 

2024 © - Vesti online