Utorak 05.02.2019.
13:03
D. Timarac - Vesti

Čuvari jezika, vere i tradicije

D. Timarac
Istinsko obrazovanje: Protojerej-stavrofor Srboljub Miletić i jerej Aleksandar Ivanović sa učenicima škole "Rastko"

Nastup dece na priredbama i njihov trud da na srpskom jeziku recituju i glume pobudio je znatiželju reportera "Vesti", te smo se odlučili da porazgovaramo sa jerejom Aleksandrom Ivanovićem i učiteljicom Danicom Dobrić, koji rade sa učenicima škole "Rastko" iz Ruti Hila.

- Nedeljna škola "Rastko" parohije Svetog arhiđakona Stefana u Ruti Hilu, u zapadnom delu Sidneja, postoji i uspešno radi nešto više od četvrt veka. Crkveno-školska opština Svetog arhiđakona Stefana je osnovana 1965. godine, ali tada nije imala vlastite prostorije i imanje, već je za svoje potrebe iznajmljivala prostorije u zapadnom delu Sidneja. Prilikom dobijanja na upotrebu farme u Skofildu, 1972. godine, Crkvena opština Svetog Stefana osniva svoju školu. Od tada pa do danas u našoj školi je znanje o našoj pravoslavnoj veri, srpskom jeziku i našoj tradiciji sticalo nekoliko hiljada dece. Danas u manjem broju u odnosu na prethodne godine, ali i dalje na istom mestu i sa istim ciljem - obrazovanja lika Božijeg u našoj deci - kaže jerej Aleksandar Ivanović i dodaje:

- Nastava u nedeljnoj školi "Rastko" sastoji se od veronauke, srpskog jezika i folklora. Ove godine planiramo i otvaranje sekcije crkveno-narodnog pevanja, na kojoj će deca učiti bogoslužbene i naše narodne pesme. Uspeh ove sekcije će zavisiti od posećenosti, jer će sekcija u početku biti izborna. Naša škola radi svakog petka tokom školske godine a nastava se održava u prostorijama pri našem hramu. Ovo, za sada skromno učilište naše dece, svoj rad započinje večernjom službom na kojoj odgovaraju đaci. Samostalno i aktivno učestvovanje na bogosluženjima i životu crkve učini da se čovek približi Bogu, da ga upozna i na taj način ostvari svoj lični odnos sa Bogom. Ovo je ujedno i cilj rada naše škole, da decu upoznamo sa životom crkve, kako obrazovanjem ne bi smatrali samo sticanje znanja već da teže istinskom obrazovanju, ugledanju na Gospoda našeg Isusa Hrista.

D. Timarac
I veronauka i folklor: Učenici na nastavi

A učiteljica Danica Dobrić je ovako predstavila ovu školu:

- Škola "Rastko" uspešno radi niz godina. Učenici škole su podeljeni u tri grupe, prema uzrastu i po znanju srpskog jezika. Nastava nije zasnovana samo na učenju slova, tj. ćirilici i gramatici srpskog jezika, već i na interesovanju učenika. Deca uče i o kulturi srpskog naroda, tradiciji i običajima. Nastava je povezana i sa veronaukom i sa časovima folklora. Učenici se dugi niz godina predstavljaju na zajedničkoj priredbi svih srpskih škola Novog Južnog Velsa - Vidovdan.
"Vesti" će se i dalje truditi da redovno obaveštavaju čitaoce o radu škole i napretku učenika, kao što će izveštavati o susretima sa narednih svečanosti.

D. Timarac
Otvorena vrata: Detalj iz hrama u Ruti Hilu

Dođite da učimo i da se družimo

Pored nastave, škola "Rastko" organizuje i vannastavne aktivnosti, kao što su poseta manastirima, izleti i drugi vidovi druženja dece i njihovih roditelja.

- Ja sam učitelj i majka troje dece, koja rado dolaze u školu, u želji da nauče nešto novo, pre svega jezik, običaje i istoriju srpskog naroda. Ovom prilikom pozvala bih sve roditelje‚ kao i bake i deke, da dovedu decu i da ih zajedno učimo da bismo očuvali naš jezik, veru i pravoslavlje - kaže učiteljica Danica.

Zapisano sve o hramu

U knjizi Istorija Srpske pravoslavne crkve u Australiji, Novom Zelandu i Južnoj Africi, koju su napisali protojerej-stvrofor Srboljub Miletić, starešina hrama iz Ruti Hila i protođakon Stanimir Spasović, može se pročitati i sve o istoriji hrama u Ruti Hilu od njegovog osnivanja.

2024 © - Vesti online