Utorak 05.02.2019.
18:10
B. Đorđević

Sanjaju svoju kuću

B. Đorđević
Uvek se zaigra kolo: Jedno od druženja u prostorijama Omladinskog kluba

- Kulturno-umetničko društvo Dunav nastalo je 1981. godine, da bi se 2000. godine spojilo sa društvom Kolo kolo i tako je nastao KUD Dunav kolo kolo - podseća se.

Borivoje Lončarević, dugogodišnji rukovodilac folklornih ansambala i umetnički rukovodilac.
Kada je KUD Dunav kolo kolo ranijih godina ostao bez prostorija za vežbanje, zbog finansijskih problema tadašnjih srpskih klubova sa kojima je društvo sarađivalo, pala je odluka da KUD preraste u novi klub. Tako je u nastao Srpski klub Berlin u sklopu koga od početka deluje folklorni ansambl KUD Dunav kolo kolo, a godinu dana kasnije priključili su se sekcija ribara i aktiv žena.

Milan Petković, predsednik kluba kaže da su žene u klubu su veoma aktivne.

- One stalno nešto organizuju, kao što je nedavno bilo gostovanje jedne književnice koja je promovisala svoju knjigu kod nas. Organizuju se putovanja, a i ribari neumorno priređuju odlaske na jezera ili reke. U celini gledano, kao klub smo veoma aktivni. A prioritet u radu i velika želja nam je da dođemo do naših stalnih prostorija - ističe Petković.

Klub trenutno koristi prostorije Omladinskog kluba u opštini Šarlotenburg, ali samo dva puta nedeljno, petkom od 6 do 10 uveče i nedeljom od jedan do pet popodne. Nije problem da se dobije i neki vanredni termin, ako se blagovremeno najavi.

- Sala je idealna, imamo tu i kuhinju ali nam ipak nedostaju sopstvene prostorije. Plaćamo mesečno kiriju, a finansiramo se od članarine, pojedinih sponzora i povremeno organizujemo proslave koje nam donesu dodatna finansijska sredstva. Inače, svako od članova doprinosi klubu koliko može - dodaje predsednik Petković.

Borivoje Lončarević navodi da se u folklornom ansamblu broj članova kreće između 60 i 70.

- Imamo sve kategorije, tu su mala deca, veća deca, omladina ali imamo i veterane. Stalno vežbamo, a i putujemo kada se pruži prilika. Veterani su pozvani da ove godine učestvuju na festivalu u Šapcu.

O uslovima u kojima klub radi, Lončarević kaže:

- U vreme kada možemo da koristimo prostorije, dva puta nedeljno, obavezno održavamo i probe. U posebnim prilikama pravimo štandove sa našim specijalitetima, a od zarađenih para kupuju se nošnje i plaćaju putovanja. Imamo sedam-osam kompleta različitih nošnji koje se izrađuju u Srbiji, mada nekad uspevamo samo da iznajmimo nošnje za naše nastupe, čime i uštedimo neka novčana sredstva.

B. Đorđević
Priznanja se nižu: Milan Petković

Bina "gorela" u Kalvu

Pred kraj prošle godine na Saveznoj dečjoj smotri Nemačke, folklorna grupa Dunav kolo kolo osvojila je srebrnu nagradu, dok je za najboljeg igrača proglašen dvanaestogodišnji član kluba Aleksandar Lončarević, o čemu su "Vesti" već pisale. Milan Petković, kaže da je u Kalvu bilo odlično.

- Deca su nas iznenadila, reakcije su i dalje fenomenalne. Odlukom žirija da dobijemo srebro nismo u potpunosti zadovoljni. Ispostavilo se da imamo manjak dečaka, ali to ne bi trebalo uzimati kao kriterijum za kvalitet izvedenih igara. Prema ocenama svih, naša deca su igrala odlično, možda su bila i bolja od svih drugih. Mi ćemo i dalje da se trudimo i idemo na folklorijade. Do sada su sve savezne nagrade za naš klub bile zlatne. A ovo srebro nam sija kao zlato - kaže sa neskrivenim ponosom Petković. Borivoje Lončarević je saglasan.

- Naša deca su četvrti put učestvovala na saveznoj folklorijadi, a tri puta su osvajala zlato. Već treću godinu radim s ovom decom i moram da kažem da su najbolje odigrali u Kalvu. Nismo zadovoljni "samo" srebrom. Igrom i zalaganjem smo prezadovoljni i ja i roditelji i sama deca. Tokom nastupa bina je prosto "gorela" od bravura naše grupe koju je publika nagradila ovacijama.

D. Jovčić
Dečiji ansambl i Borivoje Lončarević u Kalvu

Prenosi iskustvo mlađima

- Počeo sam 1981. da igram ovde u Berlinu. To mi je išlo baš dobro i posle 3-4 godine počeo sam da idem na razne seminare i učim koreografije. Godinama sam sticao iskustvo, radio sam i sa decom i sa omladinom i sa veteranima, a iskustvo u folklornim društvima je veoma bitno. Sada imam i asistente koji su počeli da uče i oni će me u dogledno vreme naslediti - priča o svom bogatom iskustvu bavljenja folklorom Borivoje Lončarević.

Slučajno predsednik

Petković kaže da je zbog dece dolazio klub, pa su mu spontano ponudili da bude predsednik.

- Uvek moram privatne i poslovne obaveze da usklađujem sa aktivnostima u klubu. U martu ove godine su izbori za predsednika. Da se sve organizuje, zaista je potrebno dosta vremena - dodaje predsednik koji je inače restaurator i trgovac antikvitetima.

 

2024 © - Vesti online