Utorak 05.02.2019.
08:21
Vestionline, Tanjug

I Makedonija priznala Gaida

pixabay.com
 

"Republika Makedonija, na liniji sa svojim evropskim partnerima, podržava i smatra predsednika venecuelanske skupštine Huana Gaida privremenim predsednikom, u skladu s ustavom, kako bi se organizovali slobodni, pošteni i demokratski predsednički izbori", naveo je Dimitrov na ovoj društvenoj mreži. 

Hrvatsko Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova objavilo je sinoć da se Hrvatska "pridružila drugim članicama EU" i priznala vođu venecuelanske opozicije i predsedavajućeg Nacionalne skupštine te zemlje za privremenog predsednika Venecuele. 

U saopštenju objavljenom na zvaničnom sajtu hrvatsko ministarstvo "osuđuje kršenje ljudskih prava i nasilje u Venecueli", uz ocenu da je "potrebno mirno rešenje i održavanje slobodnih i demokratskih predsedničkih izbora". 

"Hrvatska podržava demokratski izabrana legitimna tela Venecuele, Nacionalnu skupštinu i njenog predsednika, da u skladu s Ustavom u svojstvu privremenog predsednika sprovede slobodne, pravedne i demokratske predsedničke izbore i osigura legitimitet institucija. U tom pogledu se Hrvatska u zajedničkoj izjavi pridružila drugim državama članicama EU". 

U nastavku teksta navodi se saopštenje hrvatskog ministarstva na engleskom jeziku o priznanju Gaida za privremenog predsednika Venecuele iza kojeg, pored Hrvatske, stoji još 18 članica EU - Španija, Portugal, Nemačka, Ujedinjeno Kraljevstvo, Danska, Holandija, Francuska, Mađarska, Austrija, Finska, Belgija, Luksemburg, Češka, Letonija, Litvanija, Estonija, Poljska i Švedska. 

Rojters je, pozivajući se na diplomatske izvore, preneo da je Italija ranije blokirala nacrt saopštenja Evropske unije u kojem se navodi da će članice EU priznati Gaida za privremenog predsednika Venecuele. 

Podseća se da se države EU već danima spore povodom situacije u Venecueli, a pre hrvatskog saopštenja je deset zemalja priznalo Gaida pošto je istekao njihov rok predsedniku Nikolasu Maduru da raspiše predsedničke izbore.

2024 © - Vesti online