Ponedeljak 04.02.2019.
19:50
Vestionline, Tanjug

Jedan od najkontroverznijih pisaca u svetu uskoro u Beogradu

EPA/ANDREU DALMAU
Mišel Uelbek

Jedan od najkontroverznijih pisaca u svetu upravo je objavio roman "Serotonin", čiji je glavni junak nezadovoljni Francuz koji poseže za novim antidepresivom, zbog kojeg kreće u potragu za svojom prošlošću. 

Uelbek u knjizi, koju će 1. marta kod nas objaviti "Booka", kritikuje društvo u kojem "malog čoveka", u ovom slučaju francuskog farmera, guta globalizacija. Knjiga sadrži i scene koje neodoljivo podsećaju na proteste žutih prsluka iako je pisana pre njih. 

Uelbek je diplomirao agronomiju i nakon fakulteta objavio najpre zbirku poezije, a zatim i biografiju H. P. Lavrakfta. Slede romani "Proširenje područja borbe", "Elementarne čestice", "Platforma" i "Mogućnost ostrva" koji privlače veliku pažnju javnosti i kritike. 

Uelbeka nazivaju mnogim imenima - rasista, ženomrzac, pisac pamfleta i pornografije, a bio je i na sudu zbog izazivanja rasne i verske mržnje. Oslobođen je optužbi, ali je nakon toga napustio Francusku i živi u Španiji. 

Roman "Pokoravanje" Uelbek objavljuje 2015, na dan kada se dogodio teroristički napad na časopis "Šarli ebdo". Bizarno, upravo je Uelbek bio na naslovnoj strani časopisa, a taj roman govori o alternativnoj budućnosti u kojoj islam vlada Francuskom. 

"Krokodil" u nazivu je akronim na srpskom jeziku i znači "Književno regionalno okupljanje koje otklanja dosadu i letargiju". 

Udruženje je posvećeno kreiranju književnih, kulturnih i društveno-političkih programa i sadržaja u cilju razvoja književne publike kao i one zainteresovane za kulturu uopšte, promovisanju politike dijaloga, pomirenja i rekonstrukcije pokidanih kulturnih veza prevashodno na prostoru Zapadnog Balkana ali i produbljivanju uzajamnog razumevanja te prihvatanja različitosti na evropskom kontinentu i šire. 

Festival je pokrenut 2009. godine i tradicionalno se održava na otvorenom platou ispred Muzeja istorije Jugoslavije.

2024 © - Vesti online