Utorak 05.02.2019.
04:30
Mondo.rs, Vestionline

Ovako turisti ocenjuju našu zemlju

pixabay.com
Beograd

Takođe pohvalno govore i o bezbednosti i sigurnosti, ali ipak, ono čime su manje zadovoljni su taksi usluge, turistička signalizacija, kvalitet turističkih informacija, čistoća, ponude izleta, pokazalo je istraživanje Poslovnog udruženja hotelijera i restoratera Srbije - HORES za 2018. godinu.

Skoro 90 odsto onih koji su posetili Beograd i Niš protekle godine reklo je da bi te destinacije preporučilo i drugima.

To poslovno udruženje istraživanje zadovoljstva stranih gostiju sprovodi već četvrtu godinu zaredom, a ovaj put su ispitivali zadovoljstvo gostiju Beogradom i Nišom. Cilj istraživanja je da se utvrdi stepen zadovoljstva stranih turista kako smeštajnim objektima, tako i uslugama, kažu u HORES-u.

Direktor HORES-a Georgi Genov rekao je za Tanjug da su turisti dali visoke ocene, veće od četiri (ocenjivanje je do pet), a cilj ankete bio da se vidi koliko su zadovoljni posetom našim gradovima, radi još boljeg pozicioniranja Srbije turističke destinacije.

Prosečna ocena zadovoljstva ukupnim boravkom je 4,24, a destinaciju su ocenili ocenom 4,01.

Anketirano je više od 3.000 turista iz 71 zemlje. Prosečna starost ispitanika je 44 godine.

Ono što je važno je da je 88 odsto njih istaklo da će preporučiti Beograd kao turističku destinaciju, a 85 odsto će to učiniti za Niš, istakao je sagovornik Tanjuga.

Istraživanje je sprovedeno od juna do novembra, a 76 odsto ispitanih turista se izjasnilo da su razlog dolaska rekreacija, odmor, zabava.

Ranije je, kaže Genov, dosta zamerki bilo na fasade, a ove godine je znatno manje takvih primedbi budući da se dosta objekata i fasada rekonstruisalo i sredilo u međuvremenu.

Što se tiče posete Nišu, u tom gradu nisu bili zadovoljni informacijama o redu vožnje gradskog prevoza, a primedbovali su i na čistoću, odnosno odnošenje smeća. 

Genov kaže da je istraživanje pokazalo da prosečno strani turista dnevno u Beogradu van smeštaja troši 68 evra, a u Nišu 40.

Više od 72 odsto je u Srbiji bilo prvi put, a više od polovine ih je doputovalo avionom. Najčešće su se o Beogradu kao destinaciji informisali preko interneta.

Anketa je pokazala da je oko 42 odsto ipsitanika u Beograd došlo sa partnerom, a 25, 2 porodično (sa decom). Većina ih je odsedala u hotelima, najčecće sa četiri i tri zvezdice, potom i u privatnom smeštaju. Prosečan broj noćenja je bio oko četiri dana.

Uglavnom su smeštaj rezervisali preko rezervacionih sistema, ili direknto, znatno manje preko turističkih agencija.

Inače, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, u 2018. godini u Srbiji je boravilo ukupno 3,4 miliona turista, 11 odsto više u odnosu na 2017. godinu. Domaćih je bilo 1,7 miliona, osam odsto više nego 2017. Oni čine polovinu od ukupnog broja gostiju. I inostranih je bilo toliko, i njihov dolazak beleži rast za 14 odsto.

U 2018. godini ostvareno je više od devet miliona noćenja, što je 12 odsto više u odnosu na 2017. godinu.

Domaći gosti su najviše boravili u banjskim, potom i u planinskim mestima. Najčešće su bili u Vrnjačkoj Banji, zatim Zlatiboru, Sokobanji, Kopaoniku, Beogradu. Inostrani gosti najviše su boravili u Beogradu, zatim su obilazili Novi Sad, Zlatibor, Vrnjačku Banju, Kopaonik.

Od inostranih zemalja, najveći broj noćenja prošle godine ostvarili su turisti iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Kine, Hrvatske, Turske.

2024 © - Vesti online