Ponedeljak 04.02.2019.
16:50
Vestionline

Privredna komora Srbije rešava konkretne probleme privrede

PKS
 

Po rečima Čadeža, PKS je u stalnoj komunikaciji sa resornim institucijama, sa kojima zajednički radi na realizaciji ostalih inicijativa privrednika kako bi se izmenama propisa, smanjenjem troškova i pojednostavljenjem procedura relaksirali uslovi poslovanja i otklonili problemi sa kojima se kompanije suočavaju u praksi.

Među do sada prihvaćenim inicijativama privrednika, ističe Čadež, najviše ih je iz sektora agrobiznisa. Tako su prošle godine, primera radi, smanjene ili ukinute carine za uvoz kakaa u zrnu, začina i palminog ulja, maslaca i mleka u prahu, i soka od pomorandže, čime su prehrambenoj industriji značajno umanjeni troškovi za nabavku sirovina.
 
Poslednjom u nizu privredničkih inicijativa koju smo mi zastupali, a Vlada prihvatila, proizvođači su oslobođeni obaveze da proizvode određenu količinu takozvanih belih vekni od brašna T-500 i da ih prodaju po propisanoj ceni, navodi Čadež. 
 
- Kompanija Don Don pozdravlja Odluku Vlade da ne produži Uredbu o ceni belog hleba, i angažovanje Privredne komore Srbije. Kako je na tržištu već mogao da se nađe hleb istog kvaliteta, čak i jeftiniji od propisane cene, ne očekujemo da će doći do bilo kakvih promena. Takođe, uredba je obavezivala i proizvođače da proizvedu i stave u promet hleb od brašna T-500 u količini od najmanje 30 odsto dnevne proizvodnje svih vrsta hleba. Iako se u Srbiji generalno i dalje više u ishrani koristi beli hleb, poslednjih godina pokazalo se da se u sve većoj meri traže i kvalitetnije vrste hleba. Zato se sada otvaraju uslovi za širi plasman raznovrsnijeg hleba koji će potrošačima pružiti veći izbor i bolji kvalitet - kaže Miloš Marković, direktor marketinga kompanije "Don don”.
 
Dimitrije Ivanović, sekretar Udruženja za prehrambenu industriju PKS, ukazuje da više nije bilo ekonomskog opravdanja za dalje produžavanje ove uredbe, donete 2010. godine, na šta su ukazale i temeljne analize tržišta Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija.  
 
Pored uspešnih inicijativa u sektoru poljoprivrede, na predlog PKS izmenjen je Zakon o ulaganjima čime su izjednačeni domaći i strani investitori pri uvozu opreme koja predstavlja osnovno sredstvo za rad.

Pored toga, Fond za razvoj Republike Srbije za odobravanje kredita čiji je cilj podsticanje poslovanja, opredeliće veća bespovratna sredstva za privrednike u devastiranim područjima. Usvajanjem takvog programa realizovana je inicijativa za koju se zalagala Privredna komora Srbije u prethodnim mesecima, kaže Gordana Tiodorović, direktorka Sektora za pružanje podrške u zastupanju i zaštiti interesa članova PKS.
 
Među usvojenim inicijativama Privredne komore Srbije u proteklom periodu izdvaja se šest inicijativa bitnih za farmaceutsku i medicinsku privredu, od kojih je najznačajnija da je produžen rok važenja rešenja kojim se izdaje dozvola za lek, na period od šest meseci, tako da se u postupku obnove dozvole ne prekida promet leka, čime su stvoreni uslovi za kontinuitet u snabdevanju, i olakšani poslovanje i planiranje.

Izmenjen je Pravilnik o zdravstvenoj ispravnosti dijetetskih proizvoda, a smanjene su i carina za uvoz određenih sintetičkih prediva, delova za proizvodnju bicikala, helijuma, čime su rasterećene prehrambena, tekstilna, hemijska i metalska industrija.
 

2024 © - Vesti online