Utorak 05.02.2019.
00:40
J. Arsenović - Vesti

Glumci u raljama politike

Tanjug
Više nema neutralnih: Protesti u Srbiji sve masovniji

Na jednoj strani su kralj Petar Prvi i Vuk Karadžić, na drugoj Aleksa Šantić i Petar Nikolajević Moler. Ove poznate ličnost iz srpske istorije oživeli su na ekranu sjajni glumci Lazar Ristovski i Miki Manojlović, odnosno Branislav Lečić i Svetozar Cvetković.

I koliko god ih voleli kao umetnike, toliko neki od njih svoju publiku umeju da razočaraju političkim stavovima.

Srbiji koja se svake subote okuplja i traži medijske slobode i vladavinu institucija umesto vlasti jednog čoveka, "uši je zaparao" slavni Miki Manojlović. Glumčev intervju za Dojče vele, u kojem Manojlović govori da ne bi "bio ljut da Srbija prizna Kosovo", i da su aktuelni protesti Jedan od pet miliona uzaludni, izazvao je burne reakcije kolega iz sveta umetnosti koji su se već javno deklarisali kao opozicija vladajućim naprednjacima.

Režiser Srđan Dragojević odreagovao je insertom iz svog filma "Rane", u kome je Manojlović glumio i u kome psuje "one koji su izdali srpsku zemlju" i viče "izdaja".

"Neki su, jednostavno, mizantropi, cinici i nemaju potrebnu empatiju, niti osećaj gneva na nepravdu i prema vladavini šljama. I dalje su vrhunski umetnici", napisao je Dragojević na Tviteru.

Glumac a odskoro predsednik Pokreta slobodnih građana Sergej Trifunović bio je ironičan:
"E, ako je Predrag Miki Manojlović rekao da su protesti uzaludni, onda su uzaludni. 'Ajmo, pakujte se u svih tih 40 gradova diljem Srbije i kući."

Manje poznati tviteraši od ove dvojice bili su nemilosrdniji prema Rubirozi iz čuvene serije "Grlom u jagode".

"Kako lako Miki postade Maus! AMIN",

"Miki Manojlović, kandidat za sledećeg Lazu Ristovskog", samo su neki od tvitova.
Biti poznat i zauzimati politički stav uvek je bilo rizično. Manojlović ima i svoje gledanje na glumce u politici.

- Za politiku su potrebni mnogi darovi, a glumci, ako su inteligentni - a ima i takvih, ne mnogo, ali ih ima - pre svega su senzibilni. Oni vide kada se nešto događa. Međutim, glumci, i ne samo glumci nego i umetnici, i impulsivna su bića, ali politički deluju nezrelo. Glumci su na početku prepoznatljivi i zato su svi bili iskorišćeni. Devedesete, pa kasnije. Sve partije su iskoristile umetnike - kaže Manojlović.

Posebno je naglasio loš uticaj na pozorište Demokratske stranke dok je bila na vlasti.

- Oni su išli na tržišnu kulturu, a to ne ide u tako siromašnoj zemlji. Odnos prema kulturi odredio je njihov kasniji poraz. Demokrate ne vole kad čuju takvu kritiku, ali to je tako - rekao je glumac.

Njegove kolege Voja Brajović i Branislav Lečić na ovaj način direktno su prozvane jer su oba glumca bili ministri za kulturu u vreme DS.

Nije srpski izum

Glumci u politici nisu srpski izum. Setimo se samo jednog osrednjeg holivudskog epizodistu Ronalda Regana koji je postao 40. američki predsednik ili Arnolda Švarcnegera koga filmski likovi tabadžija nisu omeli da postane guverner Kalifornije, najbogatije američke države.

- Pojava glumaca u politici nije neuobičajena. Problem je kada političari amateri neuspešno glume ozbiljne političare, a takvi su kod nas najbrojniji - smatra pisac Filip David.

Bjelogrlić, Ceca, Kokan...

Nakon što je više od 1.000 profesora potpisalo peticiju kojom se pridružuje kolegama s Filozofskog fakulteta, u znak podrške građanskim protestima Jedan od pet miliona glas su pokretu dali i poznati umetnici. Dragan Bjelogrlić, Svetlana Ceca Bojković, Nataša Ninković, Kokan Mladenović, Vanja Ejdus, Svetozar Cvetković, Gorica Popović - samo su neki od potpisnika među više od trista imena.

"Mi dolepotpisani umetnici, saradnici u kulturi, istrajavajući u odbrani slobode govora i stvaralaštva podržavamo građanske proteste, branimo osnovna načela demokratije, nezavisnost institucija, pravo da uputimo principijelnu kritiku, da jezikom argumenata ukazujemo na probleme u društvu."

Amaterski spot

Na društvenim mrežama u subotu uveče objavljen je video spot koji ismeva lidere opozicije, kao i građanske proteste koji se održavaju širom Srbije. Spot nepoznatog autora objavljen je prvo na zvaničnom sajtu SNS-a i na njihovom Jutjub kanalu.

- Taj glupavi spot, koji je nevešt i neprofesionalan, jadan u svakom smislu, neduhovih, loša je šminka, rđavo kadriranje, nije dobro svetlo, poluamaterski rad, a pokazuje da postoji nervoza, a to je posledica toga da ipak neko devet nedelja izlazi, bila kiša ili sneg, i da se to širi - prokomentarisao je spot režiser Gorčin Stojanović.

U strahu su velike oči

Dovoljno je bilo da glumac Sergej Trifunović, odskora i predsednik Pokreta slobodnih građana, objavi fotografiju u društvu trenera KK Partizan Andrea Trinkijerija, pa da u ponoćnim satima uprava kluba objavi saopštenje u kome se distancira od "političkih zloupotreba".

"S velikom odlučnošću odbacujemo bilo kakvu mogućnost dovođenja kluba ili bilo koga od članova kluba u vezu s političkim delovanjem pojedinaca koji žele da sportske i navijačke strasti stave u službu ostvarenja svojih političkih ciljeva. Sergej Trifunović, uprkos tome što je osvedočeni navijač Partizana, noćas je učinio upravo to, podredivši svoju navodnu ljubav prema klubu svom političkom delovanju", navodi se u saopštenju, objavljenom u "sitne sate".

Trifunović, inače veliki navijač Partizana, napisao je uz pomenutu fotografiju jedan običan navijački komentar: "Ovaj čovek (Trinkijeri) će me naterati da ponovo idem na utakmice. I hoću."

Usudio se da na svom Tviter nalogu objavi fotografije sa još nekim članova stručnog štaba i predstavnicima uprave, poput Vlade Šćepanovića, Nikole Lončara i Dragana Todorića, pa da odmah odreaguje i prvi čovek kluba. Ostoja Mijailović je brže-bolje poručio da će "uvek da zaštiti" igrače, trenere i saradnike od "zloupotreba u dnevno-političke svrhe".

Trifunović je na kraju ironično izrazio žaljenje i razočaranje zbog ovakve reakcije voljenog kluba, poručivši da mu je sada "preostalo da navija za Liverpul a da ga niko ne optužuje za politikanstvo".

2024 © - Vesti online