Ponedeljak 04.02.2019.
08:56
b92.net, Vestionline

Otkazana narudžbina - kraj najvećeg aviona na svetu? (VIDEO)

EPA/Friedemann Vogel
 

Prema navodima stručnjaka, putnička aviokompanija Emirejts, koja je i zatražila najveći broj spomenutih aviona i od čije narudžbine zavisi dalji opstanak proizvodnje ovog giganta, odlučila se na izmenu svoje narudžbine. Kako piše Blumberg, avioprevoznik iz Dubaija veliki deo svoje narudžbine planira da zameniti nešto manjim A350s modelom, a spominje se i da Emirejts razmatra kupovinu modela A330neo, prenosi Novac.hr. 

Vest dolazi godinu dana nakon što je francuski Erbas dogovorio prodaju 36 aviona modela A380 Emirejtsu. Ipak, nakon samog dogovora, problemi oko proizvodnje tog modela aviona počeli su da se nižu jedan za drugim.

Prvi od njih bio je pronalazak adekvatnog proizvođača motora koji bi mogao da zadovolji zahteve naručioca za cenom i performansama. Partnerstvo General Electrica i Pratt & Whitneya ukazivao je na svetlu budućnost ovog plana, ali i dalje je ostao problematičan dogovor sa dobavljačem motora Rolls-Royce Holdingsom koji nije ispunio očekivanje ni nakon višemesečnih pregovora. 

Koliko je cena bila problematična pokazuje i činjenica da je britanski avioprevoznik Britiš Ervejz razmatrao povećanje svoje narudžbine, ali zbog neodgovarajućih uslova koje je Erbas postavio, do realizacije projekta nije došlo. Uz to, analitičar vazduhoplovnog instituta "Džefris" Sendi Moris istakao je kako bi otkazivanje većeg dela narudžbine Emirejts moglo dovesti do potpunog gašenja A380 programa.

2024 © - Vesti online