Nedelja 03.02.2019.
13:40
Vestionline, Tanjug

Drecun: Priština stavlja Beograd pred svršen čin

youtube.com/N1
Milovan Drecun

- Sve ovo što se dešava jeste pokušaj da se jednim političkim i pravnim nasiljem nametne stav da, od trenutka jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova, sve ono što su privredni resursi u vlasništvu države Srbije postaje vlasništvo lažne države Kosovo i to pokušavaju da urade i na severu KiM - rekao je Drecun.


Podsetio je da je kosovski predsednik Hašim Tači rekao da, kada je reč o razgovorima o konačnom statusu KiM, albanska strana apsolutno neće pregovarati o "Trepči" i hidroelektrani "Gazivode" - da to treba da bude njihova imovina.

- Oni sada hoće da nas stave pred svršen čin, da tim pravnim nasiljem nekako opravdaju priču da je to njihovo i da o tome ne može da se razgovara kada se bude nastavilo s razgovorima - rekao je Drecun.

Kako je istakao, statut "Trepče" je usvojen jednostrano i na jednonacionalnoj osnovi, bez uvažavanja interesa srpskog naroda.

- Oni fizički ne mogu da uspostave kontrolu nad tim kombinatom, tome će se srpski narod, radnici ''Trepče'' sigurno suprotstaviti, ali mogu da ometaju poslovanje tog kombinata i time dodatno ugroze opstanak srpskog naroda jer ogroman broj ljudi živi od toga - rekao je Drecun.

Govoreći o inicijativi o ujedinjenju severne i južne Kosovske Mitrovice, koja dolazi od strane Albanaca, Drecun je istakao da Albanci prvo treba da omoguće uslove da se svi Srbi proterani iz južnog dela Kosovske Mitrovice vrate i da mogu bezbedno da nastave da žive tamo, a onda da govore o drugim stvarima.

- Albanci koji su otišli tokom ratnih dešavanja iz dela severne Mitrovice su se vratili na sever, ali se Srbi uopšte nisu vratili u južni deo Kosovske Mitrovice. Neka prvo to urade, a onda da govore o nekim drugim stvarima. Volja srpskog naroda koji živi na severu KiM sigurno nije da se Mitrovica ujedini, a to ujedinjenje bi značilo potpuni nestanak srpskog naroda sa severa KiM -  rekao je Drecun.

2024 © - Vesti online