Nedelja 03.02.2019.
18:10
Z. Vicelarević - Vesti

Nagrada uveličala slavu

Z. Vicelarervić
Preuzela nagradu: Radmila Panzalović u Vladi Srbije

Reč je o najvišem priznanju koje ovo ministarstvo dodeljuje najzaslužnijim pojedincima i institucijama koje su dale izuzetan doprinos unapređivanju obrazovanja i negovanju srpskog jezika, istorije, kulture i običaja. Nagradu je uručio ministar Mladen Šarčević, a u ime UP Sedmica preuzela je Radmila Panzalović, koordinator za saradnju s maticom.

"Udruženje pisaca Sedmica u Frankfurtu na Majni svojim dugogodišnjim radom doprinosi očuvanju, negovanju i razvoju srpskog jezika, istorije, kulture i običaja u dijaspori. Organizuje i realizuje veliki broj aktivnosti za decu, omladinu i sunarodnike, kao što su: priredbe za decu, književne susrete, takmičenja, predavanja, izložbe, radionice, seminare, humanitarne akcije i učestvuje u velikom broju projekata iz oblasti obrazovanja, kulture i umetnosti", navodi se između ostalog u obrazloženju ministarstva za dodelu nagrade.

- Drago mi je da je Sedmica prepoznata kao udruženje koje ispunjava sve kriterijume za dodelu Svetosavske nagrade. Ovo priznanje dobija još veći značaj, jer se sve navedeno postiglo i dalje postiže i razvija najvećim delom u dijaspori. Svetosavska nagrada odražava viševekovni duh svetosavlja, za koji se treba boriti i dati nesebičan doprinos. Udruženje pisaca Sedmica je dokazalo da se verno i predano dalo u očuvanju svetosavlja kroz svoj dvadesetčetvorogodišnji rad i izuzetne rezultate kako u matici tako i u dijaspori - kaže Ljubiša Simić, predsednik UP Sedmica.

Sedmica je svečano proslavila krsnu slavu Svetog Savu, a na slavi je glavna tema bila nagrada. Među gostima su bili Vojin Dragišić, konzul Srbije u Frankfurtu, Biljana Bukinac, koordinator Dopunske nastave na srpskom jeziku, pesnici i pisci iz Pariza, Minhena, Beograda, Menhengladbaha, Frankfurta i okolnih mesta. Stihove i besede o svetom Savi govorili su književnici dr Vladimir Umeljić i Aćim Višnjić. Grupa učenika "Ršum škole" recitovala je takođe stihove o našem svecu.

Izabrano je novo rukovodstvo

Dvodnevni svetosavski susret Udruženja pisaca Sedmica, na kome su se okupili članovi rasuti po svetu, pored obeležavanja krsne slave i druženja, iskoristili su i za vanrednu skupštinu. Posle smrti Ruže Mijović ostalo je upražnjeno mesto prvog potpredsednika, a kratko potom je Aleksandar - Saša Jovanović, podneo ostavku na mesto drugog potpredsednika, pa je trebalo da se izabere novo rukovodstvo.

Mandat predsednika je ponovo poveren Ljubiši Simiću, prvi potpresednik je Slavica Mastikosa Panzalović, a za drugog potpredsednika izabran je Dragan Jeftić. Posao blagajnika obavljaće Zagorka Bunthornzade, a izabrana su i dva nova člana uprave - Kostadinka - Koca Đorđevska i Ljubiša - Tiša Stanković. Promena nije bilo u Veću časti gde je predsednica i dalje Spomenka Alečković, a članovi su Milorad - Miki Milenković i Miloš Milojević. Sekretarske poslove će i dalje obavljati Zlata Ikanović. Izabrana je i redakcija udruženja u kojoj su Aćim Višnjić, Slavica Mastikosa Panzalović, Šimo Ešić, Zlata Ikanović i Dragica Šreder.

2024 © - Vesti online