Petak 01.02.2019.
22:54
Tanjug, Vestionline

Nezaposlenim trudnicama mesečno 12.000 dinara, za bebu 200 evra

pixabay.com
Foto: Ilustracija

Trudnice i porodilje će dobijati mesečno po 12.000 dinara, bebe po rođenju 200 evra u dinarskoj protivvrednosti.

Sednici je predsedavao predsednik Skupštine Dragan Marković Palma, a odluka je doneta jednoglasno. Odluka o podršci porodiljama i bebama "donosi se sa ciljem povećanja nataliteta u gradu a primenjivaće se od 1. januara. 

"Grad Jagodina na ovaj način daje doprinos poboljšanju standarda građana i motvaciji za rađanje dece", navodi se u obrazloženju. 

Pomoć trudnicama i porodiljama i za novorođene bebe u Jagodini se sprovodi više od deset godina, u okviru borbe protiv bele kuge zarad povećanja nataliteta.

Zahvaljujući ovakvoj politici, Jagodina je na poslednjem popisu stanovništva imala 400 domaćinstava više a prošle godine se rodilo sto beba više nego godinu ranije. 

Odbornici su doneli i odluku o pomoći obolelima od karcinoma i socijalno ugroženim porodicama za pogrebne toroškove u slučaju smrti. Pomoć porodicama za pogrebne toškove u slučaju smrti je takođe u iznosu 200 evra u protivdinarskoj vrednosti. 

Obolelima od malignih bolesti pomoć je jednokratna i iznosi 5.000 dinara, a ukoliko se radi o nezaposlenom ili maloletnom obolelom licu, iznos se uvećava za sto odsto, stoji u odluci. Odbornici su usvojili i odluku Lokalnog akcionog plana zapošljavanja za 2019. godinu. Sednica sa 12 tačaka dnevnog reda i pet podtačaka trajala je svega deset minuta.

2024 © - Vesti online