Petak 01.02.2019.
20:55
blic.rs

Ko je najviše profitirao zbog taksi sa Kosova?

Tanjug
 

Makedonija se prethodnih dana pojavljuje u medijima kao najveći pobednik u celoj priči o taksama koje je Priština uvela Srbiji. Poslednji podaci pokazuju da je samo u decembru prošle godine Makedonija povećala izvoz svojih proizvoda na Kosovo za 42 odsto u poređenju sa decembrom 2017. godine, a izvezena je roba u vrednosti od 12 miliona evra.

Sa druge strane, srpski izvoz se smanjio drastično.

- Plasman robe iz Srbije na teritoriju UMNIK/KOSOVO, u 2017. godini iznosio je 468.066.407 evra, a u 2018, 451.564.217 evra - podaci su koje je Privredna komora Srbije dostavila "Blicu", a u izveštaju se dodaje da su vrednosti robe koja se izvozila na Kosovo u poslednjih nekoliko godina bile u konstantnom porastu i to 5 do 10 odsto godišnje, što su takse zaustavile.

Juče je ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić rekao da je izvoz povećala i Hrvatska za skoro 30 odsto, Bugarska za 50 odsto, Slovenija čak 123 odsto, a Grčka 114 odsto. Ipak, Makedonija je i ranije imala značajniji izvoz od navedenih zemalja, pa se postavlja pitanje šta je doprinelo njihovoj očiglednoj dominaciji na tržištu Kosova.

- Smatram da je Makedonija uspela tako da se nametne na kosovskom tržištu, jer su najmanji transportni troškovi za njihove proizvođače. Sa druge strane, ne isključujem mogućnost pojedini naši proizvođači posredno preko Makedonije uvoze svoje proizvode na kosovske rafove - objašnjava Milojko Arsić, profesor na Ekonomskom fakultetu u Beogradu.

Na pitanje kako komentariše to da je uvoz porastao najviše iz Makedonije, a ne iz Hrvatske i Slovenije, Arsić kaže da je nesporno da Slovenija i Hrvatska imaju daleko kvalitetnije proizvode od Makedonije, ali da je presudna bila cena, kao i potencijalni reeksport robe sa drugih tržišta poput Grčke i Turske.

I dok se raspravlja o razlozima, pojedini makedonski proizvodi uveliko zauzimaju tržište. Tako, na primer, makedonski proizvođači ulja komentarišu da im se izvoz povećao za duplo.

- Zahvaljujući distributerima na Kosovu koji duže vreme prodaju naše proizvode, brzo smo napravili bum sa svojim uljem za kuvanje. Drugi razlog je kvalitet Brilijanta koji je više od godinu dana deo Vitaminke, brenda koji kosovski potrošači dobro poznaju - kaže Niko Beberu, rukovodilac marketinga u Vitaminki za Al Džaziru i dodaje da brojke pokazuju da su za šest meseci prodali 650 tona jestivog ulja u vrednosti od pola miliona evra.

Povećan je izvoz i naftnih derivata, lekova, hrane i metalnih proizvoda. Ipak, kosovski carinici već su nekoliko dana zaustavili uvoz brašna određenog prozvođača iz Makedonije zbog provere kvaliteta i sumnje da potiče sa drugog tržišta.

Sve se više spekuliše u javnosti da je krajnji rok za ukidanje taksi Srbiji i BiH ponedeljak, te da ako do toga ne dođe, postoji opcija raspuštanja Vlade Kosova i vanredno održavanje izbora. Ako do ukidanja taksi dođe, postavlja se pitanje da li će Srbija moći opet da zauzme pređašnju poziciju na kosovskom tržištu.

- Čak i ako se ukinu takse, srpski proizvodi u prvom periodu neće moći da pariraju onima koji su sada prisutni na Kosovu. Neki proizvođači su već zamenili srpske, prošlo je i dosta vremena u kojem je vođena jedna negativna kampanja, pa mnogi kosovski kupci verovatno osećaju da je "nepatriorski" da kupuju srpske proizvode i to nije lako iskoreniti - zaključuje Arsić za "Blic biznis" i dodaje da uprkos tome što su naši proizvodi bili traženiji, atraktivniji i u krajnjem slučaju kvalitetniji, navike potrošača se lako promene sa dobrom cenom, kakav je slučaj sa Makedonijom.

2024 © - Vesti online