Petak 01.02.2019.
19:34
sputniknews.com, Vestionline

Bela kuća: Dajemo Rusiji poslednju šansu

pixabay.com
Bela kuća u Vašingtonu

Konferencija za novinare održana je povodom odluke SAD da od 2. februara obustave svoje obaveze iz Sporazuma o likvidaciji raketa srednjeg i malog dometa. Odluka Vašingtona obrazložena je time što Rusija navodno narušava odredbe Sporazuma zaključenog 1987. godine. 

- Spoljna politika predsednika (Trampa) je vrlo transparentna. Predsednik je zainteresovan da poboljša odnose s Rusijom… Ali lopta je sada na ruskom delu terena - rekao je američki činovnik.

On je dodao da je Rusija, ukoliko je zainteresovana za pozitivne odnose sa Zapadom, dužna da prekine dejstva koja vode pogoršanju tih odnosa. 

Takođe, iz Bele kuće je saopšteno da je šestomesečni rok koji je dat Rusiji da se vrati u okvire Sporazuma o likvidaciji raketa srednjeg i malog dometa poslednja šansa za Moskvu.

- To je pitanje međunarodnog prava, poslednja šansa za Rusiju. Od početka razgovora SAD s Rusijom na tu temu, od maja 2013. godine, pokušavali smo da prenesemo Rusiji da je isključivo u njenom interesu da se vrati potpunom i transparentnom poštovanju Sporazuma - naveo je predstavnik američke administracije. 

2024 © - Vesti online