Subota 02.02.2019.
00:30
b92.net, Vestionline

Dijeta koju su nutricionisti ocenili kao najzdraviju

pixabay.com
Foto: Ilustracija

Režim dijete 16:8 kreiran je oko jednog pravila, a to je da se 16 sati u svakom danu posti, dok se u ostalih osam sati mogu rasporediti i kreirati manji obroci. 

Raspored pravite sami, u zavisnosti od toga kad započinjete s jelom. Doručkujete li oko 9 sati, tad ćete zadnji obrok planirati u 17 sati, dok kasniji jutarnji obrok, oko 11 sati, znači da je večera u 19 sati, što znači da ćete preskočiti kasnovečernja grickanja i nepotreban unos kalorija. Kad postite, poželjno je piti nezaslađen čaj i kafu te vodu i dijetalne sokove. U razdoblju od osam sati, kad je hrana dopuštena, savetuju se lagani i zdravi obroci, uz povremeno uživanje u omiljenim poslasticama. 

- Svakodnevni post je delotvorno sredstvo za mršavljenje, jer u periodu dok se posti, telo gladuje i počinje da sagoreva nakupljene masnoće - kažu naučnici sa Univerziteta Ilinoisa u Čikagu koji su studiju o ovom načinu ishrane objavili u časopisu početkom godine. Kako bi proučili delotvornost dijete, naučnici su radili s 23 žene prosečno od 45 godina i indeksa telesne mase (BMI) oko 35. Između 10 i 18 sati jele su bilo koju vrstu hrane u željenoj količini, no preostalih 16 sati smele su samo sa piju vodu ili napitke bez kalorija. Istraživanje je trajalo 12 nedelja. 


Naučnici su utvrdili da su se žene koje su se pridržavale dijete izgubile oko tri odsto telesne težine, a u proseku su unosile 350 kalorija manje. Snizio im se i krvni pritisak. 

Zdrav odabir 

Zdrav odabir je uvek nešto čemu se teži, no ako jednom nedeljno uveče naručite picu, i to je u redu. Ostatak dana koji čini 16 sati posta dopušteno je konzumirati vodu, čaj i crnu kafu bez mleka i šećera. 

Nutricionisti preporučuju samo osam minuta vežbanja dnevno jer će se tako namirnice bolje razgraditi. Poželjan je i dovoljan unos dobrih masnoća, jaja i orašastih plodova. 

Nema zabranjene hrane, ali pića sa šećerom ne smeju biti deo ishrane 

Nema zabranjene hrane u osmosatnoj dijeti, nutricionisti naglašavaju da takva ishrana nije izgovor za prejedanje. Veličine porcija su vrlo važne i trebaju se uzeti u obzir. Jedini izuzetak ovog pravila su pića s visokim udelom šećera jer se osmosatna dijeta protivi preteranom unosu tekućih kalorija. Uživajte u čajevima i sokovima bez dodanih šećera.

2024 © - Vesti online