Petak 01.02.2019.
12:40
Vestionline

Izraelsko istraživanje: U Jasenovcu ubijeno 800.000 Srba

Printscreen
 

"Postojalo je 57 različitiha vrsta ubijanja"

Na osnovu podataka do kojih je došao tokom četvorogodišnjeg rada na studiji "Jasenovac, Aušvic Balkana", Grajf kaže da je u Jasenovcu na najsvirepiji način ubijeno minimum 800.000 Srba i oko 40.000 Jevreja. "Jasenovac je bio imperija smrti - ističe Grajf i dodaje da je revizionizam drugo ubistvo žrtava".

- Moramo usmeriti sve snage protiv revizionizma, kako te žrtve ne bi bile ponovo žrtve. Činjenice su činjenice i ne možemo ih stavljati pod tepih, istina uvek izađe na videlo. Sve te pokušaje revizije istorije smatram detinjastim, svi oni su osudjeni na neuspeh - istakao je on. 

Grajf je rekao i da je u Jasenovcu postojalo 57 različitih načina ubijanja žrtava. "Siguran sam da ih u Aušvicu nije bilo toliko. To je svetski rekord. Nema takvog nečeg u istoriji čovečanstva - istakao je on i dodao da ne sme biti sumnje o broju žrtava i podsetio da je istraživanje zajedničke hrvatsko-srpske komisije pokazalo da je bilo 1,4 miliona žrtava", rekao je. 

Grajf je srpskim medijima rekao da je tom istraživanju posvetio četiri godine i da ne postoji ni jedan arhiv koji nije proučio. "Rezultati su šokantni zbog okrutnosti, sadizma.… Lanac logora poznat pod imenom Jasenovac, na 46 kilometara kvadratnih, šest puta veći od Aušvica, je zapravo bio odraz čiste okrutnosti. Tim ustaša je uživao u svojoj okrutnosti, oni su uživali u mučenju ljudi. Rekao bih da su oni smrt doveli do savršenstva", rekao je Grajf.

Govoreći o razlikama između Jasenovca i Aušvica, naveo je da su nacionalni socijalisti voleli da im žrtve ne budu pred očima, voleli su čistu smrt, dok su ustaše uživale da osete patnju svojih žrtava. 

- Tu je razlika, oni su više želeli da vide proces umiranja žrtava. To možemo da vidimo iz fotografija koje su nastale u Jasenovcu, dok su Nemci više voleli gasne komore, koje ako niste želeli niste morali da posmatrate. To je bila jedna, da tako kažem, sterilna smrt - rekao je Grajf. 

Prema njegovim rečima, druga razlika je u tome da su Nemci osim ponižavanja i mučenja zapravo koristili fizičku snagu svojih žrtava, a u Jasenovcu je, kaže, bila samo patnja svrha - patnja do smrti.

2024 © - Vesti online