Petak 01.02.2019.
10:45
www.dw.com

Dojče vele: Lažna vest o Karadžiću i Mladiću

youtube.com/euronews (in English)
Radovan Karadžić

Čak ni prezime sudije nije pravilno...

"Ratko i Radovan uskoro na slobodi", osvanulo je na naslovnoj strani tabloida Alo u četvrtak. Taj beogradski list se i na svom portalu poziva na tekst splitske Slobodne Dalmacije i prenosi da je "Kristof Flug, bivši sudija Haškog tribunala i Međunarodnog rezidualnog mehanizma, optužio sudiju Žana Kloda Antonetija da za haške optuženike Radovana Karadžića i Ratka Mladića priprema oslobađajuću ili bar presudu sa značajno blažom kaznom u odnosu na već izrečene u prvostepenom postupku".

"Vest" o Mladiću i Karadžiću se našla i na portalu Vestionline. Redakcija se izvinjava čitaocima zbog prenošenja netačne vesti koja je stigla u okviru servisa državne agencije Tanjug.

U štampanom izdanju Alo je pisao pod naslovom “Hrvati u panici: Ratko i Radovan na slobodi!“ i nadnaslovom "Bivši haški sudija Kristof Fluge objavio šokantnu vest u komšijskim medijima". 

Nemački sudija se zapravo preziva Flige (Flügge), a ne Flug ili Fluge. I nije objavio ništa u “komšijskim medijima" nego je u prošlom broju nedeljnika Cajt (24. januar) govorio o nezadovoljstvu dešavanjima u međunarodnom pravosuđu i razlozima što ga napušta. DW je u utorak (29. januar) na srpskom, bosanskom i hrvatskom jeziku objavio izvod iz tog razgovora, zapravo onaj deo koji se tiče Haškog tribunala za zločine u bivšoj Jugoslaviji. 

Flige je naveo da se za neke sudije u Hagu pita "kako su uopšte postali sudije" i da "dezavuišu" ceo sud. Na pitanje novinara Cajta da li misli na francuskog sudija Žan-Kloda Antonetija koji je predsedavao većem koje je u prvoj instanci oslobodilo Vojislava Šešelja, Flige je rekao da 2neće navoditi imena". 

Ali, u sledećem odgovoru je postalo jasno da je mislio baš na Antonetija jer je rekao da je "nadležni sudija" u revizionim procesima Mladiću i Karadžiću udovoljio molbi branilaca koji su hteli da se sudije proglase pristrasnim.

Mada Flige nije navodio imena, Antoneti je ranije prihvatio zahtev za izuzećem trojice sudija u žalbenom postupku Ratku Mladiću, nakon čega se američki sudija Teodor Meron sam povukao iz žalbenog veća u procesu Karadžiću uz obrazloženje da bi čekanje na zvaničnu odluku Antonetija samo odugovlačilo proces.

Na pitanje "da li je onda zamislivo da se Karadžić i Mladić na kraju izvuku?" Flige je o tome rekao da "ništa nije nemoguće", da i sudije "prave greške", da "iz Udruženja žrtava na Balkanu stalno čuje" da su zabrinuti zbog toga. Na direktno pitanje da li i on "strahuje" da će Mladić i Karadžić biti oslobođeni, Flige je rekao da "ne želi da spekuliše2 jer je bio član prvostepenog veća u slučaju Mladića. 

To je sve relevantno na ovu temu što je Flige rekao za Cajt, a što je DW uredno preneo. Otkud onda zaključak da su "Ratko i Radovan uskoro na slobodi"? 

Dosoljavanje u Splitu 

Novinar Davor Krile je za Slobodnu Dalmaciju na osnovu ovog intervjua napisao da bi "suđenje Karadžiću i Mladiću za ratne zločine moglo bi lako završiti oslobađajućom presudom, ili makar umanjenom kaznom", kako "upozorava Nijemac Christoph Flügge". Međutim, kako je opisano, Flige u tom intervjuu nigde nije rekao da bi suđenje "lako" moglo da se završi oslobađanjem, a pogotovo nije pominjao "umanjenu kaznu". 

Kada se intervjui čitaju "kreativno", onda se dođe do naslova kao što je onaj na portalu Slobodne Dalmacije gde se Fligeu u usta stavljaju sledeće reči: "Sudac Antonetti priprema teren za oslobađanje Mladića i Karadžića". 

Novinar hrvatskog lista dalje piše da su Mladić i Karadžić "bez sumnje dva najveća zločinačka kapitalca iz postjugoslavenskih ratova devedesetih", te da "sama slutnja njihova oslobađanja pojmove Haškog suda i međunarodne pravde izvrgava nepojmljivom ruglu". 

List je za mišljenje upitao i dvojicu poznatih hrvatskih advokata. Branko Šerić je rekao da "mogućnost oslobađanja Karadžića i Mladića zvuči kao poraz svake pravde i razuma, ali kad je taj tribunal posrijedi, ništa nas ne bi trebalo šokirati". 

Ante Nobilo je zaključio: "Svi dosad osuđeni za ratne zločine iz redova bosanskih Srba bili su izravno subordinirani od Mladića i Karadžića, pa bi oslobađanjem njih dvojice bila dovedena u pitanje i njihova već utvrđena krivnja. To bi bilo prilično drastično finale institucije Haaškog suda u koje ne mogu vjerovati."

Dosoljavanje u Beogradu 

Čudan je put vesti iz hamburške redakcije nedeljnika Cajt, preko vernog prevoda u bonskoj redakciji Dojče velea i osebujnog tumačenja novinara iz Splita, pa sve do sumanutog spina u beogradskim tabloidima. Alo je pozvao i Darka Mladića, sina bivšeg komandanta Vojske RS, koji je rekao: "Flug se sada uznemirio jer su neke nepristrasne sudije došle da odlučuju."

Advokat Toma Fila je rekao da Hrvati ovakvim napisima pokušavaju da zastraše sud i da je Antoneti jedini "pravičan" sudija. "Kada je reč o slučajevima Karadžića i Mladića, ja nisam optimističan, jer će im biti suđeno po nalogu Zapada, taj sud finansira Amerika uz pomoć Engleske." 

Na Slobodnu Dalmaciju su se, bez ikakve provere, pozvali i hrvatski portali Jutarnji list, net.hr, Tportal, kao i srpski Blic, Večernje novosti, Politika, B92, najviše prenoseći vest Tanjuga. U toj je verziji opaska iz Slobodne Dalmacije da je Flige "zgrožen" prerasla u tobožnji citat Fligea pa su neki portali na kraju naslovili: "Zgrožen sam, Karadžić i Mladić mogu da budu oslobođeni."

U ovom slučaju je, dakle, osim drevne novinarske metode kopi-pejst, primenjeno i takozvano dosoljavanje - uzmeš tekst, ali mu dodaš još nešto da izgleda ekskluzivnije i šokantnije. Još samo da neko obavesti sudiju Fligea šta je sve napričao…

2024 © - Vesti online