Četvrtak 31.01.2019.
22:10
Tanjug, Vestionline

Vlada Srbije: Dve milijarde dinara za lečenje od retkih bolesti

A. Čukić
Foto: Ilustracija

Ova sredstva biće upotrebljena za lekove namenjene lečenju pacijenata koji su već na terapiji tim lekovima, kao i za lekove obolelih koji započinju terapiju sredstvima iz budžeta za koja Republička stručna komisija za retke bolesti donese odluku da je lečenje neophodno i prioritetno.

Vlada je na današnjoj sednici usvojila Predlog zakona o potvrđivanju Ustava Međunarodne organizacije za civilnu zaštitu, kojim Srbija stiče status punopravnog člana i ostvaruje mogućnost aktivnog učešća na sastancima Generalne skupštine i pravo glasa u odlučivanju u ovoj međunarodnoj organizaciji. 

Na sednici je usvojena i Uredba o metodologiji upravljanja javnim politikama, analizi efekata javnih politika i propisa i sadržaju pojedinačnih dokumenata javnih politika. 

Tom uredbom ujednačava se proces planiranja, izrade i usvajanja propisa i dokumenata javnih politika na svim nivoima, što će u perspektivi dovesti do kvalitetnije i efikasnije primene, kao i sistemskog sprečavanja usvajanja neefikasnih propisa i dokumenata koji ne zadovoljavaju propisane standarde i kriterijume. 

Danas su usvojene i dve uredbe iz oblasti turizma o uslovima i načinu dodele kreditnih sredstava za podsticanje kvaliteta turističke ponude i podsticanje unapređenja organizovanog turističkog prometa stranih turista. 

Tim uredbama utvrđuju se uslovi i način dodele kredita za finansiranje projekata kvaliteta turističke ponude fizičkih lica i privrednih društava u toj oblasti, sa ciljem povećanja deviznog priliva, pozicioniranja Srbije kao prepoznatljive i primamljive turističke destinacije. 

Takođe, na ovaj način biće prepoznate domaće agencije kao glavni organizatori putovanja za zemlje regiona, stimulisan boravak stranih turista u Srbiji i povećan broj njihovog noćenja u zemlji. 

Vlada Srbije usvojila je danas i Odluku o proglašenju 2019. godine za godinu bezbednosti i zdravlja na radu, a cilj je da se skrene pažnja javnosti na značaj ove oblasti, imajući u vidu zajednički interes poslodavaca i zaposlenih, kao i celokupnog društva. 

Tom se odlukom akcenat stavlja na uključivanje javnosti u unapređenje kulture prevencije i saradnju organa državne uprave, reprezentativnih sindikata i udruženja poslodavaca na daljem razvoju socijalnog dijaloga u ovoj oblasti. 

Na današnjoj sednici usvojena je odluka kojom je rodna kuća srpskog pesnika Vladislava Petkovića Disa u Zablaću dobila status znamenitog mesta.

2024 © - Vesti online