Četvrtak 31.01.2019.
17:35
Tanjug, Vestionline

Tači: Samo ne sme Rusija za sto

EPA//Valdrin Xhemaj
Hašim Tači

- Proces dijaloga vodi EU i ima punu podršku SAD, tako će se ostati i u budućnosti. Ne treba da stvaramo okolnosti koje bi pogodovale Rusiji da dođe za sto. Mislim da treba da imamo puno poverenje u EU i SAD, bez uključivanja faktora koji nisu priznali nezavisnost Kosova i nemaju simpatije prema budućnosti Kosova u NATO i EU - kaže on.

U intervjuu za Radio Slobodna Evropa, nakon sastanka kosovskih lidera sa američkim ambasadorom Filipom Kosnetom ranije danas u Prištini, na kojem je ponovljen zahtev Vašingtona da se ukinu takse, Tači je vodećim funkcionerima u institucijama poručio da preduzmu "pametne i strateške korake" kada je u pitanju suspenzija odluka vlade o taksama.

U intervjuu za Radio Slobodna Evropa, Tači je ponovio da niko ne može da bude iznad interesa strateškog partnerstva Kosova i SAD.

Na pitanje o današnjem sastanku sa Kosnetom, Tači kaže:

- Sastanak sa institucionalnim i politickim liderima ticao se mog ohrabrenja za poduzimanje potrebnih, pametnih i strateških koraka za zemlju. Cenim njihovo angažovanje za zajednicke sastanke o sledecim koracima koje treba da poduzmu institucije, u još boljoj koordinaciji sa SAD-om i EU, a u vezi budućnosti važnih procesa koji su i od suštinskog značaja za Kosovo - rekao je on.

Upitan da li je i ukudanje taksi bi jedan od njegovih zahteva, on kaže da je to bila odluka vlade i vladajuće koalicije i o daljim koracima pregovaraju koalicioni patrneri i vlada.

Upitan kakve posledice mogu biti po Kosovo, ukoliko ne podrži zahtev SAD-a, Tači kaže da se "ni po koju cenu i ni pod kojim okolnostima partnerstvo neće odbiti".

- Strateška saradnja Kosova i SAD je od suštinskog značaja, iznad svake dnevne politike. Niko i nikakva druga agenda ne stoji iznad interesa strateškog partnerstva Kosova i SAD. Dakle, nijedna osoba i nikakva druga agenda - naveo je on.

2024 © - Vesti online