Četvrtak 31.01.2019.
15:55
Tanjug, Vestionline

Dodik: Ne postoji spremnost da se ide u NATO

A. Čukić
Milorad Dodik

Na pitanje da li će RS odloleti pristicima da BiH postane članica NATO-a, Dodik je na zajedničkoj konferenciji za predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem rekao da oni žive u stanju pritiska i da su oni uvek prisutni, ali da RS dobro reaguje na njih.

- Zašto nije dobro da se krećemo putem NATO-? To je zato što je NATO između ostalog, kao i politička organizacija, razgradila dodatno RS. NATO je sve ove godine uporno radio na tome da ojača funkciju visokog predstavnika u BIH, koji je razgrađivao dejtonski snagu u RS. Mi nemamo poverenje - rekao je Dodik.

On je kazao da ne vidi ni benefite koje bi NATO doneo.

- NATO se nije potrudio da dođe u BIH i kaže - hajde da otvorimo fabrike, koje će da proizvode pertle za naše čizme, nego stalno pokušavaju da nametnu veće troškove. Treba nam sto odsto više sredstava za vojsku, mi to nemamo, i to je ključni razlog -  rekao je Dodik.

Komentarišući inicijativu za promenu imena RS, Dodik je rekao da ona nije u skladu sa Ustavom , te primetio da je RS tražila nešto slično"održavale bi se serija sastanaka da se osudi Dodik".

To je, kaže, rušenje ustavnog poretka, jer u Ustavu piše da je BiH sastavljena od Federacije i RS i dodoa da ne sme da se prihvati ni rasprava o tome, jer ne veruju Ustavnom sudu.

2024 © - Vesti online