Petak 01.02.2019.
03:30
b92.net

Uređaj koji WiFi pretvara u struju?

pixabay.com
Foto: Ilustracija

Ubuduće, uređaj neće samo skupljati energiju, već će moći da je pretvori u električnu energiju kojom će moći da se pune baterije raznih uređaja. 

Radi se o tzv. rekteni, tj. o ispravljačkoj anteni koja elektromagnetnuu energiju pretvara u jednosmernu električnu struju (DC). Timovi naučnika sa MIT-ja i s Tehničkog univerziteta u Madridu uspeli su da konstruišu antenu na takav način da elektromagnetne talase, poput Wi-Fi signala, hvata kao talase naizmenične struje (AC). 

Njih šalje u dvodimenzionalan poluprovodnik koji ih pretvara u jednosmernu struju pri čemu proizvodi oko 40 mikrovata struje. Ne deluje da je puno, ali to je dovoljno da se osvetli LED svetiljka. 

S obzirom na to da je rektena fleksibilna, mogla bi da se postavi na većim ili manjim površinama. Tako bi na primer mogla da mogla da se postavi na veliku površinu poput tapeta na zidu ili da se koristiti unutar malog uređaja kao što su fleksibilni pametni telefoni. 

To nije prvi uređaj koji može da pretvoriti WiFi signale u električnu energiju. Ideja je tu već neko vreme i mnogi se inženjeri bave tim problemom. U ovom slučaju je inovativna upotreba drugačijeg materijala za ispravljač, deo koji pretvara AC u DC, s čime je postignuto značajno poboljšanje u razvoju ove tehnologije. 

U fleksibilnoj rekteni, naučnici su koristili molibdenov disulfid (MoS2). Debljina mu je samo tri atoma, a kada je izložen određenim hemikalijama, uzrokuje fazni prelaz između poluvodiča i metalnog materijala. 

- Takav dizajn omogućava stvaranje potpuno fleksibilnog uređaja koji je istovremeno dovoljno brz da hvata većinu signala koje koristi naša elektronika; uključujući WiFi, Bluetooth i mnoge druge - obasnio je inženjer Xu Zhang iz MIT-ja. 

S obzirom na to da je ova tehnika finansijski pristupačna, mogla bi da se koristi na velikim površinama. Tim naučnika sada radi na izgradnji većih sistema i na poboljšanju učinkovitosti svoje rektene.

2024 © - Vesti online