Četvrtak 31.01.2019.
20:15
B. Đorđević

Pesmom oslikali život velikana

B.Đorđević
Posle priredbe dobili paketiće: Učenici u Crkvi Svetog Save

Posle liturgije, učenici dopunske škole na srpskom jeziku nastavnica Milane Rakić i Mirjane Stefanović, izveli su prigodan program. U Crkvi vaskrsenja Gospodnjeg na Tempelhofu učenici škole pri ovom hramu takođe su priredbom obeležili školsku slavu.

U hramu na Vedingu protojerej-stavrofor Veljko Gačić i jerej Radomir Kolundžić služili su liturgiju sa episkopom palmirskim Jovanom iz Antiohijske patrijaršije u Libanu i protojerejem Georgijem Antonjukom iz Ruske pravoslavne crkve. U lomljenju slavskog kolača učestvovali su kumovi slave kojih je ove godine bilo nešto manje od trideset, a nekoliko kumova se već prijavilo za sledeću godinu.

B.Đorđević
Anastasija Sekulić

Na svečanoj priredbi đaci su recitovali i pevali pesme koje odslikavaju život i delo Svetog Save i pokazuju kolika je inspiracija bio svim prosvetiteljima kasnije, ali i kolika je motivacija današnjoj deci. Posle priredbe deci su podeljeni svetosavski paketići.

Dan Svetog Save iskorišćen je i da se podele sva priznanja koja su učenici zaslužili u prošloj godini. Uručena je nagrada za film "Jezik moje majke" koju su osvojili prošle godine. Priznanje Čuvar srpstva koje se na Dečjem saboru Dani ćirilice u Bavaništu dodeljuje najboljim literarnim i likovnim radovima dobilo je 20 učenika.

B.Đorđević
Đaci sa nastavnicom Anom i protom

đAnastasija Sekulić (10) zadovoljna je uspešnom priredbom i paketićem koji je dobila, a za Svetog Savu kaže da je živeo jako davno i da je bio mnogo dobar čovek.

- Učinio je puno dobrih stvari za naš narod, mnogima je pomagao, a osnivao je i prve srpske škole. Smatra da dobro govorim srpski iako sam rođena u Berlinu - kaže Anastasija.
David Rakić ide već šest godina u dopunsku školu i za Svetog Savu kaže da je mnogo učinio za Srbe i Srbiju i da je zato postao svetac.

Predrag Jovanović je prezadovoljan što je ćerka Milica dobila priznanje Čuvari srpstva.

B.Đorđević
Iznenađeni: Milica i Predrag Jovanović

- Iznenađen sam, tako nešto nismo očekivali, ali sad sam ponosan tata.
Milica se takođe iznenadila i od silnog uzbuđenja nije mogla tačno da se seti koji je bio povod za ovo priznanje.

Malijevići žele u školu

Četvoročlana porodica Malijević je tri i po godine u Berlinu i imaju dva kandidata za dopunsku školu - Mihajla i Martinu. Međutim, stanuju u Lihtenbergu koji je daleko od mesta gde se održava nastava. Roditelji obično rade do četiri ili pet po podne i posle toga bi im bilo naporno da još sat voze do škole. Mihajlo je već u Srbiji počeo da uči ćirilicu, ali kada je u Nemačkoj krenuo u prvi razred morao je dobro da se potrudi da se prebaci na latinicu. Mami Dragani se priredba dopala, a bilo joj je i dirljivo da čuje dečje pesme.

B.Đorđević
Porodica Malijević

- Tako mi je bilo lepo, čak sam i malo zaplakala jer me je ovo podsetilo na vremena kada sam ja pevala u horu. Volela bih da sledeće godine i moja deca učestvuju.
Mihajlo dodaje da je i njemu bilo baš lepo. Kaže da sada dobro zna nemački iako u početku nije ništa razumeo.

- I ja bih išao u srpsku školu samo kada bih znao gde je to - odvažno dodaje Mihajlo, zaboravljajući da kretanje bez roditelja po gradu još nije za njegov uzrast.

Poruke Svetog Save

U Crkvi vaskrsenja Gospodnjeg na Tempelhofu deca su zajedno sa protojerejem-stavroforom Draganom Sekulićem prelomili slavski kolač. Potom je uz Svetosavsku himnu sledio recital o našem prvom prosvetitelju koji je sa učenicima Srpske dopunske škole pri crkvi na Tempelhofu pripremila Ana Kojadinović. Ona od septembra vodi nastavu u ovoj školi, istovremeno pišući doktorski rad na Humboltovom univerzitetu.
Veliki broj prisutnih bio je oduševljen umešnošću izvođenja i dečjom željom da poruke Svetog Save brižljivo nose tokom godina školovanja koje slede.

B.Đorđević
Bili i kumovi slave: Pavle i Konstantin Dobrić

Srebrnjak za Konstantina

Konstantin Dobrić je na dan Svetog Save napravio zaista veliki poduhvat. Najpre je učestvovao na priredbi u Crkvi Vaskrsenja Gospodnjeg gde je sa drugarima obeležio školsku slavu i dobio srebrnjak sa likom Karađorđa, zatim je došao u crkvu na Vedingu gde je sa bratom Pavlom bio kum hramovne slave. Srebrnjak je dobio za uspeh u školi i redovno angažovanje za vreme liturgije u crkvi. Veliko priznanje dobio je na Svetosavskom književnom konkursu Društva "Sveti Sava" iz Beograda. U pitanju je specijalna nagrada za literarni rad na temu "Sa Svetim Savom na putu". Na veliko zadovoljstvo brojnih gostiju u crkvi na Tempelhofu, Konstantin je predstavio svoj rad.
 

2024 © - Vesti online