Četvrtak 31.01.2019.
19:15
Z. Mirković - Vesti

Deci slatkiši roditeljima ponos

Z. Mirković
Nastavljena tradicija svetosavskog okupljanja

- Sveti Sava je klubu izuzetno važan, jer je on ujedinitelj srpskog naroda, srpski prosvetitelj i zalagao se za sve ono za šta se zalaže i naše društvo. Zbog toga veliki značaj polažemo na ovaj dan i pokušavamo poruke Svetog Save da prenesemo na našu decu - kaže Saša Božinović, potpredsednik SKC "Stevan Mokranjac" .

Dečica, članovi folklornih sekcija dobili su slatkiše u torbicama sa logom kluba. Prethodno su recitovali i pevali o Svetom Savi, uz prisustvo ponosnih roditelja.
Roditelji ističu da im je veoma važno da njihova deca, iako žive u Beču, neguju tradiciju srpskog naroda.

Z. Mirković
Najmlađi članovi "Mokranjca"

- Za mene i moju decu ovo znači očuvanje srpske kulture i poštovanje značaja Svetog Save. Ujedno sam srećna i ponosna što su moja deca naučila i recitovala pesme o prosvetitelju - kaže za "Vesti" Jelica Štajduhar, majka Teodore i Tatjane.

Z. Mirković
Jelica i Teodora sa Tatjanom

- Mojoj deci i meni ovaj dan je veoma značajan. Veoma mi je bitno da moja deca, koja su rođena u Beču, znaju ko je bio Sveti Sava i kakav značaj ima za srpski narod, kojem pripadaju. Važno mi je da pored folklora neguju našu tradiciju i na ovaj način - ističe Jelena Jovanović majka Lene i Luke.

Z. Mirković
Jelena, Lena i Luka

Jači od prehlada

I najstariji naš klub u Austriji Jedinstvo iz Beča, organizovao je podelu svetosavskih paketića najmlađima. Ove godine se odustalo od priredbe, jer su deca bila bolesna, ali je tradicija svetosavskog okupljanja nastavljena kako bi se deci i na ovaj način ukazalo na značaj Svetog Save za srpski narod. Pored igranja folklora Jedinstvu je od prvog dana glavni cilj da naša deca, iako su rođena u Austriji, nikada ne zaborave kom narodu pripadaju, ne zaborave svoj jezik i kulturu. Jedinstvo je time bilo perjanica sprečavanja asimilacije naše dece, ali istovremeno je podsticalo uspešnu integraciju u austrijsko društvo.
 

2024 © - Vesti online