Četvrtak 31.01.2019.
12:55
Kossev, Vestionline

"Ako se bilo kome od nas desi bilo šta loše odgovoran si ti"

A. Čukić
Marko Đurić

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić, posle više meseci, boravi na Severu Kosova i to tri dana, a uoči same protestne šetnje. U javnost, uz 141. projekat, kako tvrdi Vlade Srbije za KiM, sve vreme šalje poruke o "slozi i jedinstvu" Srba u Kosovskoj Mitrovici, ali i, sa druge strane, "mnogima koji, možda i iznutra, žele da vide Srbe na KiM podeljene, u čemu neće uspeti."

- Ako u drugim delovima Srbije neko i protestuje i deli ljude po političkoj i po drugoj osnovi, ovde tome jednostavno nema mesta. Narod se tome ovde odlučno suprotstavlja, a politički profiteri i manipulanti, bilo da su iz Đilasovog Saveza za Srbiju, Jeremićevog, čijeg god već - neka zaobiđu Kosovsku Mitrovicu jer odavde nema nazad, ovo je srpska sredina, a ne sredina za podele - rekao je u uključenju za TV Prva Đurić iz Kosovske Mitrovice.

- Nakon ovog sastanka i otvorene i iskrene razmene koju smo imali, mogu da kažem da nema nikakve dileme da su pojačani napori i mnogih spolja, i mnogih, nažalost, iznutra da se političko i institucionalno jedinstvo Srba na Kosovu i Metohiji što je moguće više naruši - rekao je sinoć u Zvečanu posle sastanka sa političkim predstavnicima Srpske liste i rukovodiocima institucija.

Ovakve poruke, kao i sam Đurićev trodnevni boravak na Severu Kosova dolaze pred najavu da će se i Kosovska Mitrovica u subotu priključiti sada već 26 srpskih gradova u kojima se organizuju protestne šetnje građana protiv onoga što učesnici vide kao nasilje, medijsku cenzuru i lažno izveštavanje, ali i politike koju sprovodi aktuelna Vlada Srbije i predsednik Aleksandar Vučić.

Jedan od stalnih zahteva učesnika protesta jeste i taj da se otkrije ko je ubio i naložio ubistvo Olivera Ivanovića. Vlada Srbije i predsednik Aleksandar Vučić ne podržavaju ove proteste.

2024 © - Vesti online