Petak 01.02.2019.
00:24
D. Dekić - Vesti

Sprečimo masakr nad prirodom!

youtube.com/Jutarnji Program TV HAPPY
Goran Trivan

- Njihov uticaj je katastrofalan - rekao je Trivan i dodao da građani više ne dozvoljavaju da im privatni investitori ili "neko" gradi po zaštićenim zonama, poput Stare planine.

Štetnost malih hidroelektrana, Miodrag Kapor, doktorand Ratgers univerziteta iz Nju Džersija potkrepio je nizom argumenata, navodeći da su ih, zbog malog energetskog doprinosa i fatalnih ekoloških posledica, SAD, Francuska, Nemačka, Španija, uklonile ili rade na tome.

Vladu je kritikovao što i pored apela civilnih i profesionalnih društava, protesta građana, rezolucija Evropskog parlamenta i zahteva Energetske zajednice čiji je član i Srbija, nastavlja sa štetnom politikom podrške gradnji MHE u zaštićenim prirodnim područjima.

- Ako se to nastavi, doneće ogromne profite pojedincima nauštrb velikih posledica po građane - prenosi njegove tvrdnje Stranka moderne Srbije.

Kapor je naveo i da je u skladu sa Nacionalnim akcionim planom za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora, u Srbiji je izgrađeno oko 90 malih hidroelektrana, a planirana je izgradnja dodatnih 850.

Nije, kaže, obavljen detaljni monitoring akvatičnih eko-sistema pre izrade projektne dokumentacije ni za jednu MHE u Srbiji, što dovodi u pitanje zakonitost sprovedenih procedura izdavanja građevinskih dozvola.

- Čak i kada bi se izgradilo svih 850 MHE bilo bi obezbeđeno svega dva do 3,5 odsto potreba Srbije - naglasio je, ukazujući da je na do sada izgrađenim MHE u Srbiji, uočena degradacija eko-sistema, smanjenje biodiverziteta fragmentacija staništa riba kao i pojačana erozija zemljišta.

Rešenje u EPS-u

Deo rešenja problema, ministar Goran Trivan vidi u Elektroprivredi Srbije koja "treba da smanji gubitke na mreži" pa bi, kaže on, nestala potreba za gradnjom mini-hidro centrala po Srbiji.
Gubici EPS prilikom prenosa električne energije od proizvođača do korisnika iznose, prema rečima Miodraga Kapora, oko 17 odsto.

- Ako se smanje za svega dva procenta bila bi sačuvana količina energije koja eliminiše potrebu za derivacionim MHE - kaže Kapor.

Za i protiv

Koncept izgradnje MHE, kako je navedeno u studiji beogradskog Šumarskog fakulteta, "fundamentalno ugrožava sistem zaštite životne sredine, očuvanje biodiverziteta i stabilnost fragilnih eko-sistema brdsko-planinskih područja". Bojan Milovanović iz Nacionalnog udruženja mini- hidroelektrana, međutim, tvrdi da proizvodnja struje uz pomoć MHE najmanje utiče na prirodu, jer ne troše vodu, već vodnu snagu i istu količinu vode, istog kvaliteta, vraćaju u rečni tok.

- U Evropi ima oko 24.000 MHE i proizvodnja struje na taj način najmanje utiče na prirodu. Primera radi, čak 250 puta manje nego termoelektrane. Emisija ugljen-dioksida je samo četiri grama po kilovatu, a kod termoelektrane čak 1.040 - naveo je on.




 

2024 © - Vesti online