Sreda 30.01.2019.
19:35
b92.net

Najbogatiji čovek na svetu donira premalo novca za siromašne

EPA/ALESSANDRO DI MARCO
Džef Bezos

Vlasnik Fejsbuka Mark Zakerberg i njegova supruga Prisila Čen, daju četiri odsto, a čak je i Tramp donirao tri odsto svog bogatstva procenjenog na tri milijarde dolara, piše Nedeljnik. 

Javno dostupni podaci pokazuju da Bezos za dobrotvorne svrhe izdvojio 145 miliona dolara. 

Početkom meseca, Bezos koji upravlja i kompanijom za istraživanje svemira "Blue Origin", a vlasnik je i novina Vašington post, objavio je na Tviteru da se razvodi od supruge Mekenzi, nakon 25 godina braka. 

Pošto nemaju predbračni ugovor, razvod bi Mekenzi Bezos mogao učiniti najbogatijom ženom sveta, ako dobije polovinu njihovog carstva.

Bezosovi roditelji osnovali su 2000. godine "Bezos Family Foundation" ali do 2017. sin Džef učestvovao je tek sa 6 miliona dolara. U kompaniji Amazon radnici inače nemaju subvencionisane obroke. Amazon kritikuju i u Sijetlu gde je glavna kancelarija, da vrlo malo čine oko rastućeg problema beskućnika. 

Čini se da Bezos u poslednje vreme nastoji biti darežljiviji pa je dao 33 miliona dolara u fond za stipendiranje "sanjara" kako zovu decu imigranata bez dokumenata koja imaju zakonske prepreke da pohađaju škole. Donirao je i 10 miliona grupi "With Honor" koja pomaže veteranima da uđu u politiku, a dao je 100 miliona dobrotvornim udruženjima za beskućnike. 

Pokrenuo je i "Bezos Day One Fund" koji će osiguravati pomoć porodicama beskućnika i otvarati škole u zajednicama gde žive porodice nižih prihoda. 

Bezos koji ima kuće u Sijetlu, Teksasu i Beverli Hilsu, dao je inicijalno obećanje o dve milijarde dolara za filantropski fond. Iako je brojka impresivna, to je tek 1,2 posto procenjene vrednosti Bezosovog bogatstva.

2024 © - Vesti online