Četvrtak 31.01.2019.
01:30
Telegraf.rs, Vestionline

Četiri jasna pokazatelja da umesto sala tokom vežbanja gubite mišiće

pixabay.com
Foto: Ilustracija

Svima koji treniraju je cilj povećanje mišićne mase i smanjenje masti u telu. Veoma je loše kada počnete da gubite mišićnu masu za razliku od sala i masti uopšte. Mišići su veoma važni za funkcionisanje našeg tela od najosnovnijih funkcija do onih najbanalnijih.

Sa gubitkom mišićne mase, smanjuje se i snaga i izdržljivost pa samim tim i sposobnost i intenzitet treninga.

Ukoliko vaše telo ne krene na početku mršavljenja da sagoreva mišiće umesto sala, onda definitivno radite nešto pogrešno.

- Mišići se ne gube pre sala, a to zavisi od načina ishrane i nivoa aktivnosti vašeg tela. Osoba koja pokušava da smrša, a ne jede dovoljno, rizikuje da pre nego počne da sagoreva masti zapravo izgubi mišićnu masu, rekao je doktor Žerardo Miranda-Komas asistent profesora rehabilitacione medicine.

Zdrava ishrana sadrži 45 do 65 odsto ugljenih hidrata, oko 15 do 35 odsto proteina i 20 do 35 odsto masti. Poenta je izbalansirati ishranu, ne eliminisati je u potpunosti.

Postoje 4 jasna pokazatelja da ste počeli da gubite mišićnu masu, a ne masti.

Vaše vežbanje je veoma teško

Osećate da vam vežbanje sve teže i teže pada. Imate manje snage kada ste u teretani, a težina koju ste nekada koristili za vaše vežbanje sada vam je samo još veće opterećenje.

Osećate se malaksalo tokom obavljanja svakodnevnih aktivnosti

Neadekvatna ishrana dovodi do gubitka mišićne mase, a to rezultira nedostatkom energije.

Procenat masti u telu se ne smanjuje

Ukoliko mršavite, a procenat masti u telu se ne smanjuje onda verovatno gubite na mišićnoj masi. Vaše telo neće da se oblikuje onako kako vi to želite i primetićete da je ono manje za neki konfekcijski broj, ali ne na onim mestima na kojima želite i kako vi to želite. Sa druge strane, salo je i dalje prisutno na vašem telu.

Prebrzo gubite kilograme

Iako se tome i nadate, veliki gubitak u kilaži možda nije dobra vest za vaše mišiće, osim ukoliko nemate veliku količinu sala koju želite da skinete. Što više masti imate, veće su šanse da ćete gubiti više masti nego mišiće u procesu mršavljenja. Mršavljenje zahteva dug period rada i dosta strpljenja. To je maraton, ne sprint.

2024 © - Vesti online