Sreda 30.01.2019.
16:55
Tanjug, Vestionline

"Donald Tramp je naredio da me ubiju"

EPA/Maxim Shemetov
Nikolas Maduro

AP prenosi da je Maduro kazao da zna za "naredbe" Donalda Trampa koje je dao kolumbijskoj vladi i lokalnoj mafiji, da ga ubiju. Rojters prenosi da je Maduro ovo kazao u intervjuu za agenciju RIA Novosti.

- Mene sve vreme štiti narod Venecuele i imamo dobru obaveštajnu službu. Međutim, bez svake sumnje, Donald Tramp je izdao naredbu da me ubiju. Rekao je kolumbijskim vlastima, kolumbijskoj mafiji da me ubiju. Ako mi se nekad nešto dogodi, onda će Donald Tramp i predsednik Kolumbije Ivan Duke biti odgovorni za sve što mi se desi - naglasio je Maduro.

On je, međutim, u istom intervjuu ponovio da ima dobar sistem zaštite rekavši da značajnu zaštitu ima od "Boga koji će mi podariti dug život", prenosi "Sputnjik".

Na pitanje da li je rusko privatno obezbeđenje deo te zaštite, nije želeo da odgovori.

- Ne mogu to da kažem. Nemam komentar na tu temu - rekao je Maduro.

Takođe je naveo da je bio upoznat sa pripremama zavere protiv njega, koju su podržavale SAD.

- Postoje pozivi iz Bele kuće da vojska podigne oružje i odbije da me prizna kao vrhovnog komandanta i predsednika Republike - rekao je on.

Pod aktuelnim uslovima je, kaže, mala verovatnoća da će se sresti sa Trampom, jer to neće dopustiti okruženje američkog predsednika, ali ističe da bi "bila potpuna druga priča" kada bi se sastali.

U istom intervjuu je naglasio da je glavni cilj SAD u Venecueli da izvuku njenu naftu i druge resurse.

- Glavni razlog je dobijanje nafte, zato što imamo najveće rezerve sertifikovane nafte na svetu. Sertifikujemo najveće rezerve zlata na svetu, imamo četvrtinu najvećih rezervi gasa na svetu, velike rezerve dijamanata, ogromne rezerve vode za piće, aluminijuma, gvožđa i koltana. Mi smo sila u oblasti energetskih, prirodnih resursa - istakao je Maduro.

Drugi razlog je, prema njegovim rečima, ideološki. Uništiti primer, ideju, duh Simona Bolivara, južnoameričkog revolucionara koji se borio za nezavisnost u Venecueli i drugim južnameričkim zemljama.

- To je drugi veliki razlog - ubiti ovaj duh - duhovno, kulturno i politički. I kretati se bez ikakvog otpora ka neokolonijalizmu u zemljama Latinske Amerike - objasnio je Maduro.

Kako su agencije prethodno prenele, on je u intervjuu za rusku agenciju RIA kazao da je spreman da razgovara sa opozicijom, ali uz učešće međunarodnih posrednika.

- Spreman sam da sednem za pregovarački sto sa opozicijom i razgovaram zbog dobrobiti Venecuele, mira i njene budućnosti - kazao je.

O mogućnosti posredovanja neke treće zemlje, Maduro je rekao da ima "nekoliko vlada, svetskih organizacija, koje su iskazale njihovu iskrenu zabrinutost za ono šta se dešava u Venecueli - kao i da su pozvali na dijalog.

Kada je reč o vojsci, ponovio je da je ona odana legitimnoj vlasti zemlje.

Takođe je istakao da je ruski predsednik Vladimir Putin pružio Venecueli podršku na svim frontovima i da je Karakas na tome zahvalan.

- Putin nam daje podršku na svim nivoima i mi smo je primili sa velikim zadovoljstvom i zahvlanošću - kazao je on.

Prema njegovim rečima, Putin je u razgovoru koji je održan pre nekoliko dana rekao da Rusija planira da ojača saradnju u privredi, trgovini, naftnoj i gasnoj oblasti, vojnim poslovima i svim drugim sferama.

Prevremene parlamentarne izbore u zemlji bi podržao, međutim, pozivi na prevremene predsedničke izbore u zemlji, prema njegovim rečima, dolaze sa ucenama, a one zemlje koje na njih pozivaju moraju da sačekaju 2025. godinu.

Na konstataciju da deo međunarodne zajednice ipak insistira na novim predsedničkim izborima, on je istakao da je "to istup nekih zemalja zaluđenih politikom Donalda Trampa".

- Vraćamo se na neokolonijalizam kada iz neke evropske prestonice ili iz Vašingtona naređuju nekoj zemlji u Aziji, Africi, Latinskoj Americi, na Karibima, bilo kojoj zemlji. Ko su oni da ovde odlučuju? Ja sam osvojio 68 odsto glasova birača. Pobedio sam legitimno, održali smo izbore uz pomoć transparentnog elektronskog sistema, sa međunarodnim posmatračima - naglasio je Maduro i dodao da "ne prihvatamo ultimatume ni od koga, ne prihvatamo ucene".

U Venecueli su 21. januara počeli masovni protesti protiv aktuelnog predsednika Venecuele Nikolasa Madura. Predsednik Parlamenta Venecuele Huan Gaido se 23. januara proglasio za privremenog šefa države, što su podržale SAD.

Maduro je Gaida nazvao "marionetom SAD".

2024 © - Vesti online