Sreda 30.01.2019.
15:23 >> 20:32h
N. S. Preradović - Vesti

Optimistični privrednici - Nemci su nam najbolji partneri

T. Trajković
Predstavljanje istraživanja o nivou poslovnog optimizma

Istraživanje je takođe pokazalo da čak dve trećine preduzeća u Srbiji koja sarađuju sa Nemačkom planira neke kapitalne investicije, dok polovina ostalih lokalnih preduzeća namerava takođe da poveća investicije.

Kao glavne probleme u poslovanju privrednici su naveli zakasnela potraživanja, visoke poreze i konkurenciju. Preduzeća koja sarađuju sa Nemačkom nemaju problem zbog konkurencije, ali navode problem nekvalifikovane radne snage.

Aleksandar Kemiveš, savetnik predsednika Privredne komore Srbije istakao je da uslovi za investitore u našoj zemlji nisu savršeni, ali da su veoma dobri. Što se tiče istraživanja on je ocenio da zdrava konkurencija može biti samo podstrek, ali da razume probleme koji postoje sa nelojalnom konkurencijom.

T. Trajković
Aleksandar Kemiveš

Martin Knap, izvršni član Upravnog odbora Nemačko srpske privredne komore istakao je da postoji problem sa pronalaskom stručne radne snage, ali je istakao da će to u narednim godinama biti smanjeno zbog dualnog obrazovanja. Prema njegovim rečima u ovom trenutku dokvalifikacije radnika u Srbiji su neophodne.

T. Trajković
Martin Knap

Igor Anić, član Izvršnog odbora ProCredit banke izneo je podatak da su firme koje sarađuju sa Nemačkom sklonije uzimanju kredita. On je istakao da ta banka podržava investicione kredite.

Mijat Lakićević, ekonomski urednik Novog magazina istakao je da bi smanjenje poreza na plate dalo podstrek investitorima.

2024 © - Vesti online