Sreda 30.01.2019.
14:20
BBC

Doktor lečio decu kanabisom, bori se za licencu

pixabay.com
 

Doktor iz Kalifornije se bori da sačuva licencu za rad nakon što je četvorogodišnjaku prepisao kolače od kanabisa. Doktor Vilijam Idelman rekao je da bi male doze marihuane mogle da pomognu u kontroli napada besa kod dečaka. Doktor je pogrešno dijagnistofikovao da dečak pati od bipolarnog poremaćaja i poremećaja nedostatka pažnje (ADD). 

Medicinski Odbor države Kalifornije doneo je odluku da se licenca ovog doktora ukine, ali on je uložio žalbu. 

Odbor nije tražio ukidanje licence zbog toga što je lekar prepisao kanabis detetu - medicinski kanabis je legalan u Kaliforniji. 

Idelman je pod istragom zbog "nemara u lečenju" - nije se konsultovao sa psihijatrom u vezi sa slučajem i nije komunicirao sa školom koju dečak pohađa.

"Pozitivni efekti"

Otac dečaka se obratio doktoru Idelmanu u septembru 2012. godine, zato što je njegov sin bio nemiran u školi. Doktor je preporučio male doze kanabisa, što je otkriveno kada je školska medicinska sestra upitana da dečaku u vreme ručka da kolače od marihuane. 

Otac dečaka je u detinjstvu takođe patio od ADHD-a i bipolarnog poremećaja i imao je negativna iskustva sa lekovima u to vreme. Rekao je da se oseća kao "ljudsko zamorče". 

Kasnije je počeo da koristi marihuanu, rekavši da mu pomaže da se "smiri" i da je zbog toga promenio ponašanje prema supruzi, na koju je ranije često bio "besan". 

Otac je prethodno nabavio kanabis za starijeg sina, kome je takođe dijagnostifikovan ADHD i bipolarni poremećaj. Rekao je da je marihuana imala "pozitivan efekat" na obojicu sinova. 

Doktor Idelman se žalio na odluku donetu 4. januara i kaže da će nastaviti sa radom. Njegovi advokati kažu da su uspeli da izbore obustavu ukidanja dozvole za rad i da čekaju sledeći pretres. 

Medicinski kanabis je u Kaliforniji legalan od 1996. godine, a doktor Idelman navodi da je lek preporučivao hiljadama pacijenata.

2024 © - Vesti online