Sreda 30.01.2019.
13:05
D. Timarac

Svetosavski festival u manastiru Novi Kalenić: Igra i pesma mladih u srpskoj svetinji

Brana Ivanišević i Zoran Šaponja
Sveštenstvo u litiji

Primetno sveže asfaltirani, novi put i renovirane manastriske prostorije mamili su osmehe svih prisutnih. Suncem okupani hram dočekao je veliki broj posetilaca koji su došli sa svih strana Australije da proslave dan prvog srpskog arhiepiskopa - svetitelja Save.

Ovogodišnja proslava započela je prošlonedeljnjim okupljanjem srpske omladine u omladinskom kampu i večernjim bogosluženjem u petak. Nakon Svete Liturgije u subotu, zvanično je otvoren festival. Smenjivali su se nastupi folklornih grupa, sve do večernjeg bogosluženja, nakon kojeg je opet nastavljeno sa igrom i pesmom folklornih drustava. I tako, sve do pola noci kad je zavladao manastirski mir.

U nedelju je Svetu Liturgiju služio vladika Siluan, uz sasluženje sveštenstva, nakon čega je obavljen obred lomljenja slavskog kolača uz svečanu litiju oko hrama.

Vladika je u besedi istakao da mu je neizmerno drago da su vrata manastira otvorena za sve verne Srbe, naše prijatelje i sve dobronamernike. Ovom prilikom je pozvao i na zajedničarstvo.

Nakon svečane liturgije u manastirskoj sali je upriličen slavski ručak, a okupljene su razveselile brojne folklorne grupe. Inače, folkloraši su nagrađeni trofejima i peharima.

Dobrotvorima od srca hvala

Organizator festivala i staratelj manastira prota Đuro Đurđević zahvalio se svim saradnicima, a posebno vrednim trudbenicima koji su svojim radom doprineli da manastir dobije novo ruho.

Istakao je posebno trud gospodina Ratka Milićevića koji je finansirao asfaltiranje svih puteva na manastirskom imanju, kao i Crkvenih opština Kabramate, Sent Albansa, Kizboroa i Grinzbara koje su omogućile da se šest manastirskih stanova uredi po ovovremenim standardima, a za potrebe svih vernika koji žele da dođu u manastir i Bogu se pomole.

Od vladike - ikona

Na Svetosavskom omladinskom festivalu učestvovala je i omladinska grupa društva "Izvor" iz Liverpula. Folkloraši ovog društva su odigrali dve igre i bili srećni što su od vladike Siluana nagrađeni ikonom.

Članovi "Izvora" su iskoristili boravak u Kanberi da obiđu glavni grad Australije, pa su imali priliku da sa vidikovca posmatraju pejzaž, ali i da obiđu zgradu Parlamenta ispred koje su se za uspomenu slikali sa svojom zastavom.

2024 © - Vesti online