Utorak 29.01.2019.
21:32
Tanjug, Vestionline

Mogerini pozdravila rešenost Predsedništva BiH da rade zajedo

A. Čukić
Federika Mogerini

Ona je istakla da će ujedinjenost u njihovom delovanju biti za dobrobit BiH i svih građana. 

U ovom pogledu, uloga Predsedništva će biti krucijalna u smanjivanju političkih tenzija i promovisanju pomirenja, navodi se u saopštenju. 

Mogerini se tokom sastanka složila sa članovima Predsedništva da je značajno, bez odlaganja, formirati Savet ministara i vlasti na svim nivoima, i izrazila opredeljenost evropskoj perspektivi BiH i naglasila da do kraja godine želi da vidi trajan napredak BiH i regiona ka EU. 

Kako se navodi u saopštenju, Mogerini je rekla da je neophodno pozabaviti se brojnim izazovima, između ostalog, izbornom reformom, sprovođenjem odluka Ustavnog suda i jačanjem pravosuđa, nastavkom socioekonomske reforme.

Istovremeno, BiH treba što pre da preda sve odgovore na Upitnik da bi Evropska komisija finalizovala mišljenje o zahtevu te zemlje za članstvo u EU.

Mogerini je istakla posvećenost EU perspektivi BIH i istakla da želi da vidi "nepovratan napredak" i BiH i država zapadnog Balkana ka EU do kraja godine.

Navodi se i da je današnji sastanak sa Mogerini u Briselu, istovremeno bio i prva zajednička poseta inostranstvu tročlanog Predsedništva BIH.

2024 © - Vesti online