Utorak 29.01.2019.
17:55
Tanjug, Vestionline

Dodik: Uslovljavanja formiranja Saveta ministara neprihvatljiva

EPA/Fehim Demir
Milorad Dodik

Kako je rekao, trebalo bi izbeći uslovljavanje formiranja Saveta ministara bilo kakvim drugim pitanjima, uključujući i NATO, prenela je RTRS.

Članovi Predsedništva BiH Milorad Dodik, Željko Komšić i Šefik Džaferović razgovarali su u Briselu sa Mogerinijevom o evropskom putu BiH i političkim prilikama u toj zemlji.

- Konsenzus je evropski put. Kasnimo sa Upitnikom, procedurama, ali ovo je bila prilika da obavestimo da je sve dogovoreno oko odgovora, da su ostali prevodi i da će to biti gotovo za 20-30 dana - rekao je Dodik.

- EU Parlament će doneti mišljenje o BiH, čime će se zatvoriti procedura za mogući kandidatski status - rekao je Dodik.

On je rekao da je šteta za BiH ukoliko ne budu brzo konstituisani organi vlasti, jer nije dovoljno samo izaći na izbore, a da vlast posle ne bude formirana.

- Onda dođete u situaciju da izbori nemaju smisla i da je narod doveden u zabludu - rekao je Dodik.

Član Predsedništva BiH Šefik Džaferović rekao je, posle sastanka sa Mogerinijevom, da Evropska unija želi da BiH dobije kandidatski status najkasnije do novembra ove godine, prenosi Klix.ba.

Prema njegovim rečima, jasna je poruka Evropske komisije da je Zapadni Balkan u vrhu prioriteta EU.

- Ne govori se o proširenju jer mi jesmo Evropa, ali se govori o članstvu u institucijama EU. Treba da se institucionalno povežemo.Ovaj mandat Evropske komisije će biti iskorišćen kako bi svi napravili iskorake, a za BiH je to kandidatski status - zaključio je Džaferović.

2019 © - Vesti online