Utorak 29.01.2019.
15:42
sputniknews.com

Soroš: Kina je najopasniji protivnik

Vesti
Džordž Soroš

Ministarstvo spoljnih poslova Kine izdalo je saopštenje da je kritika američkog milijardera Džordža Soroša na račun Si Đinpinga i izjave da je on "neprijatelj otvorenog društva" savršeno besmislena i da ne zaslužuje odgovor.

U intervjuu za Sputnjik kanadski naučnik, doktor Mišel Čosudovski objasnio je šta je to zapravo u Kini, što brine ljude poput Soroša.

- Mislim da Soroševa kritika na račun predsednika Kine predstavlja manevar koji bi trebalo da odvuče pažnju sa dešavanja u Venecueli. I vrlo je interesantno što baš kada govori o autoritarnim društvima, on ne pominje nedavne poteze predsednika SAD koji su usmereni protiv Karakasa - ističe on.

- U ovom trenutku Kina je lider u nekoliko ključnih tehnologija. Nema sumnje da je to prednost Pekinga i zato mislim da Vašington i njegovi saveznici žele da se potrude i učine sve kako Kina ne bi igrala ključnu ulogu u oblasti globalnih tehnologija. To se vidi iz priče sa "Huavejem" i optužbi u vezi sa tehničkom bezbednošću i trgovinskim sankcijama - ističe Čosudovski.

- Ali u krajnjoj liniji, ako izjednačavamo Zapad sa Kinom, pomenimo da je Soroš oličenje Zapada, on i ostali koji bi da mogu iscedili novac iz vazduha. Za takve spekulante kao što je Soroš, realan novac i realna ekonomija su nešto strano. A realna ekonomija je prešla u Kinu i ona je razvijena do te mere da to počinje da muti hegemoniju SAD. Mislim da se u tome i krije glavni problem. To takođe objašnjava kampanju protiv Kine, posebno u oblasti visokih tehnologija - dodaje on.

Trebalo bi konstatovati da će ipak SAD i EU biti maksimalno pažljivi u daljim koracima prema Pekingu, jer se veliki deo robe proizvodi u Kini. Ako bi trgovinu koristili kao oruđe, to bi moglo da izazove masovno narušavanje trgovinskih i proizvodnih struktura u čitavom zapadnom svetu.

2024 © - Vesti online