Utorak 29.01.2019.
14:24
sputniknews.com

Patrijarh Irinej o Ukrajini: Kao da su bacili bombu u našu kuću

youtube.com/ Televizija Hram
Patrijarh srpski Irinej

- Ukrajina je veliko iskušenje, iskušenje za pravoslavlje uopšte. Ono je od velikog značaja, jer se odnosi na centar pravoslavlja. To nije nešto što je izvan, već pojava koja se dešava u našoj kući, iznutra. Verovatno su oni koji planiraju zlo protiv pravoslavlja dobro razmislili, a ono što se dešava u Ukrajini je kao da su bacili bombu u našu kuću - istakao je patrijarh Irinej.

On je dodao da je situacija sa crkvom u Ukrajini političke prirode. Po njegovom mišljenju, ono što se dešava ne sme se ignorisati, ovo pitanje se mora rešiti.

U Kijevu je 15. decembra na inicijativu predsednika Ukrajine Petra Porošenka i vaseljenskog patrijarha Vartolomeja održan "ujediniteljski sabor", na kojem je za poglavara nove "autokefalne crkve" izabran Epifanij Dumenko. Ruska pravoslavna crkva je tu odluku ocenila kao ništavnu.

Vaseljenski patrijarh Vartolomej je 6. januara predao ukrajinskim vlastima tomos o autokefalnosti nove crkvene strukture, koja je nazvana "pravoslavna crkva Ukrajine". Dokument sadrži ograničenja koja strukturu čine zavisnom od Carigrada.

Na primer, njena nadležnost ograničena je na teritoriju zemlje i ona ne može da postavlja episkope niti da uspostavlja parohije u inostranstvu. Ruska pravoslavna crkva je autokefalnost nazvala ništavnom, a dan potpisivanja tomosa - tragičnim u istoriji vaseljenskog pravoslavlja.

2024 © - Vesti online