Utorak 29.01.2019.
12:31
b92.net, Vestionline

Rusija: Učinićemo sve da zaštitimo Madura

EPA/JUSTIN LANE
Sergej Lavrov

On je, tokom konferencije za medije, istakao da će Moskva učiniti sve što je u njenoj moći kako bi podržala legalnu vlast u Karakasu, a papir koji je u ruci držao Trampov savetnik za nacionalnu bezbednost, na kom piše "5.000 vojnika u Kolumbiju" ocenio je kao otvoren poziv na intervenciju u Venecueli.

- Sjedinjene Američke Države i njihovi najbliži saveznici stvaraju najozbiljnije prepreke za mogućnost međunarodne pomoći u rešavanju krize u Venezueli - izjavio je Lavrov u utorak. 

Prema njegovim rečima, venecuelanska opozicija je instruisana i pod jakim je uticajem zapada.

Podsetimo, venecuelanska kriza nastala je nakon što je predsednik nacionalne skupštine, inače jedinog tela pod kontrolom opozicije, Huan Gaido proglasio sebe za predsednika, na jednom od mnogobrojnih protesta protiv aktuelnog lidera Venecuele Nikolasa Madura. 

Iza Gaida odmah je stao Vašington, kao i brojne latinoameričke zemlje, zbog čega Moskva smatra da iza celokupne pobune stoje SAD. 

I Maduro tvrdi da je reč o državnom udaru, orkestriranom iz Vašingtona, pa je danas još jednom izjavio da prekida diplomatske odnose sa Vašingtonom, uz naredbu američkim diplomatama da napuste Venecuelu. Takođe, predsedniku SAD Donaldu Trampu obratio se na engleskom: "Dalje ruke od Venecuele".

2023 © - Vesti online