Ponedeljak 28.01.2019.
16:22
Vestionline

Vučić: Slovenci, investirajte u Srbiju

Tanjug
Predsednik Slovenije Borut Pahor govori na otvaranju Poslovnog foruma Srbija-Slovenija

Vučić je izrazio zadovoljstvo što je u poslednjih deset godina trgovinska razmena dve države povećana 2,5 puta, naglasivši značaj saradnje i dobrih odnosa Srbije i Slovenije.

- Uveren sam da možemo da uvećamo ulaganja, ali i trgovinsku razmenu - rekao je Vučić, podsetivši na niz mera kojima je Srbija u poslednjih nekoliko godina privlačila investitore. 

Predsednik Slovenije Borut Pahor poručio je da postoje mogućnosti da se razvija poslovanje, preneli su beogradski mediji.

Predsjednik Privredne komore Srbije Marko Čadež rekao je da postoji ogroman interes srpskih i slovenačkih privrednika da sarađuju.

- U poslednje dve godine robna razmena je premašila milijardu evra, srpski investitori uspešno rade u Sloveniji, a slovenačke firme u Srbiji zapošljavaju 25.000 ljudi - rekao je Čadež.

On je najavio da će Srbija ove godine otvoriti privredno predstavništvo u prostorijama Privredne komore Slovenije, i da će Slovenija svoje predstavništvo u Srbiji otvoriti iduće godine.

Predsednik Privredne komore Slovenije Boštjan Gorjup rekao je da na privredni razvoj ne utiču samo velike sile, poput SAD i Rusije, već da je najveći deo odgovornosti na privredama Srbije i Slovenije koje treba da razvijaju poslovne modele i jačaju saradnju. 

Gorjup je rekao da će se u pojedinačnim razgovorima privrednika govoriti o saradnji u oblasti digitalizacije, cirkularne ekonomije i turizma.

2024 © - Vesti online