Ponedeljak 28.01.2019.
11:28
Vijesti

"Vijesti": Kako je Đukanović legalizovao prvi milion

EPA/Andres Cristaldo
Milo Đukanović

Đukanović je tada, piše dalje taj podgorički list, uzeo kredit od londonske filijale grčke Pireus banke preko kojeg je kasnije legalizovao svoj prvi milion. "Vijesti" su danas objavile i kopije tog ugovora. I Đukanović i predstavnici crnogorskih vlasti su krili da je garancija za taj kredit dobijena od crnogorskih vlasti.

Pošto je nakratko napustio državne funkcije i odlučio da se bavi biznisom, Đukanović je 11. jula 2007. godine na ime svoje firme Kapital investment dobio kredit od milion i po evra od grčke banke. 

Kredit mu je omogućila firma Duška Kneževića, Komsel limitid sa Kipra, koja je za taj aranžman kao kolateral položila keš depozit od milion i po evra. 

Đukanović je ovaj kredit iskoristio da kroz dokapitalizaciju kupi deo akcija Prve banke, čiji je najveći akcionar bio njegov brat Aco Đukanović. Nakon toga akcije banke počinju vrtoglavo da rastu a Đukanović uspeva da vratiti dug banci. 

Milo Đukanović sve do 2013. godine ostaje u vlasništvu banke, koju u međuvremenu zbog rizičnog poslovanja spasava vlada sa injekcijom od 44 miliona evra. U aprilu 2013. godine, on formalno izlazi iz vlasništva banke, prodaje akcije i zarađuje prvi legalni milion evra. 

"Dan" je danas objavio da im je Knežević dostavio dokaze o tome kako je Đukanoviću 2010. godine platio povratnu avionsku kartu na relaciji Istanbul - Dubai, koja je koštala 1.017 evra. U to vreme Đukanović je bio premijer. Podgorički dnevnik je objavio kopiju avionske karte. 

Knežević, koji se kako sam kaže nalazi u Londonu, danima iznosi teške optužbe na račun Đukanovića i vlasti i dokaze o tome u formi snimaka i kopija ugovora, plaćenih hotelskih računa i karata. 

Njega Specijalno tužilaštvo sumnjiči da je u četiti slučaja bio na čelo kriminalne grupe. On je osumnjičen i da je u slučaju privatizacije Telekoma uzeo više od četiri miliona evra. 

Knežević je u uključenju uživo skajpom, na svojoj A1TV, rekao da Đukanović zna gde su otišle te pare i da će ako ne kaže dostaviti snimke ko je "koferima iznosio novac".

2024 © - Vesti online